2012. június 18., hétfő

Királyok palotáiban


Aki Szöulban jár, annak a királyi palotákat kötelező meglátogatni. Először is elmegy az ember a Deoksugungba, elsősorban az őrségváltás miatt, aztán a Gyeongbokgungba, mert az a fő palota... Aztán a harmadik után kezdi unni az egészet, mert hogy olyan egyformák.  Közel sem osztom ezt a vélemény. Szerintem minden palota egyedülálló és különleges, mindegyiknek más az egyéni varázsa. Én csodálom a Gyeongbokgung méltóságteljes eleganciáját, amin érződik, hogy valóban ez volt a fő királyi lak a Joseon dinasztia dicsőséges korszakában. Szeretetem a Deoksogung praktikus és családias hangulatát, mert ott van a belváros közepén, és a mindennapjait színessé teszik a folyamatos, pompázatos királyi őrségváltások. Kedvelem a Changgyeong tágasságát, végtelen tereit és fedetlen folyosóit, melyeken látszik, hogy ezt használták leginkább nyári palotaként az uralkodó ház tagjai. Szeretem a Gyeonghuigung palota rejtett titokzatosságát, a kisebb és bejárhatóbb méreteit, melyekből az igazolódik, hogy ez volt a királyi család menekülési palotája vészhelyzet idején. Az öt fő királyi palotából azonban mégis a kedvencem a Changdeokgung, amely fekvése révén csodálatos és optimális harmóniában van a természettel. A hatalmas, epikus struktúrák helyett meghittebb szerveződésű és elhelyezkedésű épületek vannak itt. A hegyek közelsége, a Secret garden (Biwon) intim hangulata, a vadonszerű erdő ölelése, a folyók és tavak releváns jelenléte mind mind felejthetetlen milliőt varázsolnak a palota köré – amely nem hiába vált 1997-ben az UNESCO Világörökség részévé.
Aki rövid időre érkezik Szöulba, az lóhalálában végigjárhatja a Gyeongbokgungot és a Changdeokgungot, mert azokat csak egy fal választja el egymástól. Vétek lenne persze az utóbbi körül található 72 hektáros kert és erdőt, a híres Secret garden-t (Biwon)gyostalpalva megnézni. A király –mint minden jó király...:) – rengeteg időt töltött gondokodással, elmélkedéssel, olvasással és írással. Ezért, és a regenerálódás, pihenés és meditáció miatt is szükség volt egy titkos és eldugott helyre. Na, ez a Secret garden, amely a fent felsorolt kritériumoknak tökéletesen megfelel. Többféle formájú, csinos kis pavilonok, zölden csillogó patakok és tavak, kőhidacskák és teraszos kertek színezik a birtok területét. A hatalmas ősfákkal, különleges növényfajtákkal és védett állatokkal tarkított terület természetvédelmi körzet. Mindez a koreai főváros szívében, olyan mesteri harmóniával elszeparálva, hogy az ember könnyedén elfelejti, hogy egy több mint 20 milliós megapolisz centrumától nem messze sétálgat az egykori királyi ösvényeken.
Amikor a Changdeokgung épületei között járkálunk, mindenütt belebotlunk a 'baesanimsu' elvébe, mely alapjában véve nem más, mint a koreaiak „feng shui”-ja. Minden összhangban van a körülötte jelenlévő természettel. A hegyek és a vizek előnyeit okosan és tisztelettel kihasználva építették a lakóházakat, pavilonokat, pagodákat. Mindemellett a konfuciánus etika szellemében az egyszerűség, praktikusság és takarékosság szellemében hoztak létre mindent. Szomorú története minden palotának Koreában, hogy a japán invázió helyrehozhatatlan károkat okozott bennük. Emellett sokszor tűzvész áldozatai is lettek az épületek. Így most szigorú biztonsági előírások mellett, kamerákkal és tűzoltókészülékekkel van felszerelve szinte minden sarok. Óriási pozitívumként jegyzem meg, hogy a legtöbb királyi palota ingyenes. De amelyikben van belépő, annak összege maximum 3 000 won, vagyis 600 forintnak megfelelő összeg. Nagyon csekély összeg arra, hogy egy felejthetetlen, hangulatos és emlékezetes napot töltsünk el a régi koreai uralkodói dinasztiák egykori pompás rezidenciáin.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése