2012. június 10., vasárnap

Híres utcák Szöulban

Szomorú tényt konstatáltam a minap. Már nem bírom a Myeongdong eszelős káoszát... nem nekem való, nem vagyok elég rugalmas hozzá... L Vagy csak nem estefelé érdemes odamenni, amikor ébredezik az éjjeli Szöul, és elkezdi élni a zsúfoltan tomboló, vibrálóan nyüzsgő éjszakai életét. Persze aki a koreai fővárosban jár, a három legjelentősebb vásárlóutcát látnia (éreznie) kell; az Insadongot, az Itaewont és a Myeongdongot.
Utóbbi jelentése „Fényes Város”, bár a jelző nem igazán találó. A városrész a Namsan előtt fekszik, de a belváros felől, az Eulji-ro metrómegállótól a legkönnyebb megközelíteni. (Egész napos programként mondjuk egy lényegesen hasznosabb Namsangol Hanok Village látogatást, majd egy délutántól alkonyatig tartó Namsan Tower vizitet javasolnék, amit éjszaka a Myeongdongban fejezhetünk be, egy kis tömegshoppingolással, majd zajos vacsorával.) Ez a környék a gyarmati időszakban aktív kereskedelmi központ volt, és ebbéli státuszát most sem tagadja meg. Az az igazság, hogy itt még én is komplexen megtaláltam azt a szolgáltatási csomagot, amire szükségem van. Nagyon klassz ruhákat, olcsó és szép cipőket, sálakat és táskákat lehet itt venni. Ha valamilyen ismert és megszokott illatszer márkádat nem találod egyéb helyen a városban, itt biztosan rálelsz. A fárasztó shopping után minden kávézó lánc vagy fánkos hely képviselteti magát, lehet megpihenni egy zöldteás latte mellett. Ami pedig a vacsorát illeti, a Myeongdongban az ázsia konyhától kezdve a tradicionális koreai kajáldán keresztül a fúziós európai-amerikai éttermekig minden megtalálható. Ha pedig igényesebb szórakozásra vágyunk, van itt mozi és színház is. A színházban kötelezően ajánlott a zseniális Nanta show, amely hasonlatos a híres Stomp-hoz, csak szórakoztatóbb annál, mert vicces, kajálással kapcsolatos és tipikusan koreai. (Ne feledjük, hogy az előadásra a Sejong Beltnél vegyük a last minute jegyet, ahol az aznapi performanszokra akár 50% engedményt is kaphatunk!)
A Myeongdong még mindig a legtrendibb helyek közé tartozik. 2011-ben volt egy felmérés, amiben a külföldi turisták közel 14%-a kedvenc szöuli foglalatosságának jelölte meg az itteni időtöltést. Szöul – kicsit nagyképűen elnevezett – kínai negyede is itt található, ami bizony elég kicsi. De az tény, hogy a legautentikusabb kantoni kaját itt ehetjük, illetve a hivatalos állami kínai iskola is itt van. Továbbá egy fél utca csodatévő kínai medicinával van kirakva, ahol az apró bodegákból töpörödött szecsuáni nénikék ajánlják a ginsenget és a gyömbért. Ami még említésre méltó, hogy az egyetlen igazán katolikusnak mondható katedrális is a Myeongdongban van, ahol angol nyelvű misét is celebrálnak. Akinek erre szüksége van, Karácsonykor és Húsvétkor részesülhet az ünnepkör liturgiájában ebben a templomban.
De a lényeg mégis csak az, hogy alkonyatkor az ember elsétál ezekbe az utcákba, melyek akkor még szinte üresek... Aztán lassan minden éledezni kezd, az árusok kitolják a sikátorokba a standjaikat, és a levegő megtelik a szárított polip csemege intenzív illatával. A szexisen öltözött illatszer promóciós lányok kiállnak a drogériák elé, és harsány kiáltozással, repi ajándékokkal csábítják be leendő vásárlóikat. A divatos butikokból a K-Pop zenék üvöltenek ki, és lépésről lépésre más hangzavar tolul a fülekbe... a cipőboltokban a srácok hangosan csapkodják a tenyerüket, hogy becsábítsanak egy jutányos árú Pumára. Vihogó iskoláslányok tolulnak az automata fényképező fülkékbe, ahol matricaként örökíthetik meg egy őrült pillanatukat a Myeongdongban, parókával, cilinderrel vagy koronával a fejükön... az utcák szinte egyik pillanatról a másikra úgy megtelnek, hogy csak lépésben lehet nyomulni a többezer ember között... és ha mindez sok, csak tekints felfelé a meredek allékban a hegy irányába, és bizton látni fogod a mesésen kivilágított Namsan tornyot, ahol bizonyára nyugodtabb és harmonikusabb  a hangulat. Akkor csak menj az orrod után, és rövid sétát és kaptatást követően, vagy akár a kényelmesebb úton, liftet és lanovkát használva feljutsz a Namsan hegyre, a toronyhoz. Onnan aztán letekinthetsz a Myeongdong mindig zsúfolt, nyüzsgő és vibrálóan életvidám miliőjére – a biztos és csendes távolból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése