2012. június 23., szombat

A koreai folklór

Aki hagyományos és hajdani, tájjellegű koreai életteret akar látni, az biztosan ellátogat a Namsangol Hanok Village-be, amit nem tudok másként lefordítani, mint hogy „skanzen”. Régi parasztházakat látunk itt, tradicionális berendezéssel, és az egyszerű paraszti élet kellékeivel, eszközeivel. Hanok a neve ezeknek a házaknak. Általában a japánoktól adaptált „feng shui”, vagyis a Baesanimsu (배산임수) elv szerint épültek. Ez azt (is) jelenti, hogy az ideális ház mögött hegy van, előtte folyó. Így az ondolos fűtési rendszer is megoldott, - vagyis a padlófűtés – melyet felforrósított sziklákkal tettek lehetővé. A szobák falai hanji papírral (hagyományos, jó minőségű, vastagon merített és préselt koreai papíranyag)vannak bevonva, melyet szójabab olajjal kentek meg, hogy vízálló legyen. A házak teteje giwa cserépből készült, és csinos pagodatető formájú. (Mármint a gazdagabbaké, mert a szegényeké choga (fonott rizsszalma) borítású.)
Ha szerencsések vagyunk, akkor éppen egy folklór fesztivál idején látogatunk a hanok házakhoz, ahogy mi is tettük. Dano Folk Festival volt a Namsangolnál, ami a Seollnal és a Chuseok után a legfontosabb ünnep. Ilyenkor a koreai férfiak birkóznak, a nők ünnepi hajmosást csinálnak – írisz virággal teleszórt vízben, - a gyerekek pedig hatalmas, színes szalagos hintán hintáznak. A Dano varázzsal és amulettel pedig  jószerencsét biztosítanak maguknak az emberek egész évre, illetve távol tartják a gonoszt a házaiktól. Hagyományos népzenei koncertek is vannak ilyenkor, a nők például előadják a pansorit, ami balladaszerű, fájdalmasan szomorú zene, eredetileg egy dobbal kísérve.
A namsani népi faluban tett látogatásunk azért (is) volt maradandó élmény, mert (újra) felpróbálhattuk a koreai nők csodálatos népviseletét, a színes selyemből készült, királynői hanbokot. Ez alkalommal 3000 wont kellett fizetni az autentikus környezetben történő fotózásért, ami mindössze 600 forint. (Egyébként ingyen beöltözhetünk a Seoul Cultural and Tourism Center-ben, ami a Myeongdongban található. Ott kisaeng ruhát is felvehet, akinek az tetszik, illetve különböző fejdíszeket és ékszereket is kaphat. A Cheonggyecheon partján található kisebb turista irodában a hónap minden harmadik hetében szintén ingyen hanbok próba van. Ne hagyjuk tehát rábeszélni magunkat a fizetős fotózásokra az Insadong egy műtermében, ahol 30 – 40 000 wont is elkérnek érte.)
A Namsangol Hanok Village tehát nagy élmény, és legfőképpen úgy ajánlott, hogy az ember felsétál 1-2 órával naplemente előtt a Namsan hegyre, a Namsan toronyhoz. Ott aztán az obszervatóriumos látogatás után pont este érkezik a hegyről lefelé jövet a Myeongdongba, ahol egy finom vacsorával koronázhatja meg az eseménydús napot.

1 megjegyzés:

  1. A Namsan Hanok Village nekem is tetszett, mikor ott jártam :). Annak ellenére is azt mondom, szép.hogy már voltam egy-két tradícionális faluban. Yangdong Village Gyeongju-ban pl. nagyon szép, ha még nem láttad:). Én kicsit megcsömörödetem Szöultól, a tömeg, a magas stressz- és a zajszint miatt, és jobban érdekel a "vidék" Koreában, de azért itt, Szöulon belül is van pár kedvenc helyem (Insadong és környéke pl. Seoraksanhoz hasonlóan megunhatatlan :) ).

    VálaszTörlés