2011. február 28., hétfő

Bakancslista térképpel 1.

Van egy tuti kis zöld könyvecském, Seoul Best 100 címmel. Minden nagyobb Tourinformnál ingyen adják. Ezzel, és az angol nyelvű metró térképpel a hónom alatt – kis jóindulattal – kijelenthető, hogy nem veszítem el magamat a fővárosban. Nem mondom, hogy mindent láttam, de gyűlnek a kipipált helyek. Megjártam a pompázatos királyi palotákat, és lassan már meg is tudom különböztetni azokat. Ámuldoztam a Myeong-Dong forgatagában, és voltam a – cseppet sem koreai, hanem inkább globális – Itaewonban. Tettem lakatot a Namsan torony kerítésére (!!!???), és kipihentem magamat a bűbájos Cheong gye Cheon patak partjain, fahéjas huddock-ot rágcsálva. Megilletődve hajlongtam Szöul legszebb buddhista kolostoraiban, aztán lattéról lattéra mászkáltam egyik kávézóból a másikba, - nem beszélve a fánkozós helyekről. Voltam a tengernél és táncoltam az emberekkel a világ legszebb fesztiválján, Buddha születésnapi lótusz lámpás ünnepén. Kipróbáltam egy röpke időre a szerzetesek kivitelezhetetlenül nyugalmas életét, és soha nem feledhető emlékeket kaptam a két Korea határán, a demilitarizált zónában.

A kötelező, turistáknak szánt helyeket tehát jórészt végigloholtam, persze csak a fővárosban. Ám a koreai bakancslistámon bőven maradt elérendő cél, felfedezetlen terep és meg nem élt élmény. Úgy sejtem, ezek nagy részét majd egy következő életben tapasztalom meg, de talán akad még olyan, melyet én magam is meg tudok valósítani a hátralévő időmben. A célok tehát, vagy legalábbis egy részük:

Haeinsa kolostor – az egyik legkülönlegesebb templom egy déli tartományban, egy gyönyörű nemzeti park közepén. A 802-ben épített, páratlan szépségű kolostor páratlan kincseket is rejt: egy több mint 80 000 darabból álló fa klisét, mellyel szentírásokat nyomtattak, és gyakorlatilag a legrégebbi és legteljesebb buddhista kánon megtalálható e szent helyen.

Nanta – ha nem láttál Nanta előadást Koreában, akkor nem teljes az élményed erről a csodaszép országról. A Nanta a legnépszerűbb show műsor, ami főleg dobolásból áll, de azt mindenféle rögtönzött eszközzel, és elképesztő intenzitással és vitalitással csinálják a művészek.

Jeju do – Jeju szigete olyan, mint egy elveszett paradicsom. Az ország déli részén található, és repülővel vagy – a jóval izgalmasabb – komppal lehet elérni. A sziget közepén alvó vulkán van, meseszép tóval a közepén. Vízesések, erdei utak, hegyi szerpentinek, folyócskák és barlangok lelhetőek a dús növényzetű, mérsékelt éghajlatú kis kánaánban.

Hanbok – a gyönyörű, végtelenül nőies és mégis titokzatos népviselet Koreában. Csodálatos anyagból készült, a szivárvány minden színében pompázó, egyszerű vonalvezetésű ünnepi ruha ez, mely méltóságot kölcsönöz annak, aki hordja. Nagyon szeretnék egyszer hanbokot viselni.

 • KTX – ez nem más, mint a koreai csoda expressz vonat. (Korea Train Expressz) A csúcstechnológia vívmánya, több mint 300 km/órás sebességgel tud hasítani, és luxus körülmények között – és rekord idő alatt – lehet rajta utazni Szöultól a déli Busanig. (onnan pedig már csak egy ugrás Japán, de ez már egy másik bakancslista tétele...)

• S ha már Japán csak egy másik álomban szerepelhet, csodás élmény lehet itt megélni a Cherry Blossom, vagyis a Cseresznyevirágzás Fesztivált. Szöul egyik részén, Yoido-ban állítólag ugyanolyan gyönyörű a hópehelyként hulló fehér virágszirom ünnepe, mint Japánban. Remélem, ott leszek

6 megjegyzés:

  1. Yoidon ne hagyd ki a világ legnagyobb gyülekezetét sem. (Full Gospel church)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és Kyongju is kimaradt a listádról (lehet, hogy azért, mert voltál már)

    VálaszTörlés
  3. Kösz, Tazo, a templomot mindenképpen megnéztem volna. A lista ennél sokkal hosszabb, de jószerivel maradnak azok a programok, ahova egyedül is el tudok jutni. Kyongju - nem voltam még ott. Megnézem, mit lehet ott csinálni...

    VálaszTörlés
  4. Jejura is remélem eljutsz! Én épp most holdújévkor voltam, és felejthetelen! :))).

    VálaszTörlés
  5. Látod, Évi, Jeju biztos hogy nem jön össze. :) Túl nagy távolság és elég költséges. Nem beszélve arról, hogy nem nagyon mernék egy országot kettészelő utazásba belevágni egyedül. A lista azért van, hogy örömmel pipáljunk ki belőle dolgokat, és ha a többi nem is jön össze, félretesszük a következő esetleges alkalomra. Ha vannak képeid vagy beszámolód Jejuról, szívesen megnézem.

    VálaszTörlés
  6. Persze, van a blogomban, februári bejegyzéseim elején:).
    http://aliceletters.blogspot.com/2011/02/jeju-elso-nap-utazas-vulkanikus-barlang.html
    plusz még 3 ezen kívül, mind a 4 napról részeltesen írtam :). Egyedül ide én sem mertem volna menni... De ezalatt a bő egy év alatt sok embert ismertem meg, barátkoztam össze velük, sokmindent láttam, és még rengeteg dolog van, ami megismerésre vár. De még van erre két évem:). Én is csináltam gondoltaban hasonló listát, és szerintem lesznek még új élmények, tapasztalatok az utolsó évben is. :)))

    VálaszTörlés