2011. március 1., kedd

Március 1. – a Függetlenségi Mozgalom Napja

Koreában az első tavaszi hónap első napja munkaszüneti nap, nemzeti ünnep és nemzeti zászló felvonással járó szünnap. Ez azt jelenti, hogy mindenhol kint van a Taegukgi, a koreai zászló. Akárcsak nálunk március 15-én, és nem hiába a hasonlat. Az Independence Movement Day, vagyis a Függetlenségi Mozgalom Napja sokban analóg a mi kokárdás ünnepünkkel.
1919. március 01-én a koreai nép kinyilvánította függetlenségét Japántól. Országos és békés demonstrációnak indult a megmozdulás, aminek keretein belül a szöuli Tapgol parkban olvasták fel először nyilvánosan a japán gyarmatosítók ellen szóló függetlenségi nyilatkozatot. A japán hatóságokat váratlanul érte az esemény, és véres katonai erőkkel verték le az egyre nagyobb számú tüntetők seregét. A hivatalos jelentések 7 509 halottról számoltak be, a valóságban jóval több áldozata volt a megtorlásnak. Több mint 46 000 embert tartóztattak le. Korea még nagyon sokáig élt elnyomásban, és nem gyakorolhatta az önrendelkezéshez való jogát, az élet semmilyen területén. Nem ismerős ez a szomorú történet, akár többszörösen is...? (Amint az a történelem könyvekben írva vagyon, 1910. augusztus 22-én csatolták hivatalosan Koreát Japánhoz. Nem is nyerte vissza az autonómiáját 1945. augusztus 15-ig.)

Ami még érdekes, hogy pár éve készített egy felmérést a Koreai Tanárok Szövetségének Egyesülete. Utólag tanulmány készült a meglepő eredményről. A megkérdezettek (közel 4000 diák, mindegyik korcsoportból) 40%-a hitte tévesen, hogy 1919. március 1-jén az ország ténylegesen felszabadult a japán invázió alól. 5% pedig egyáltalán nem is tudta, mit ünnepelnek ilyenkor. Az elemzők levonták a konzekvenciát, hogy jobb tanári munkával kell az ünnepet „helyretenni”. Sokszor hallottam már a koreai és magyar nép történelmének, sorsának és mentalitásának hasonlóságáról, és a Függetlenségi Mozgalom Napja ebben a hitemben is csak megerősített.

       

1 megjegyzés:

  1. Ilyen történelmi eseményt gyakorlatilag minden nép történelmében lehet találni - kivéve azokat, melyeket soha nem szállta meg senki. Van ilyen nép? Talán Japán.

    VálaszTörlés