2010. november 19., péntek

Kimchi szezon

       Ideje van az okkerszínű gingko levelek elhullásának, ideje van a juharfák tűzvörösbe fordulásának, és ideje van a kimchi elrakásának is. Ezen az őszön másodjára köszönt be ez a fontos szezonális házimunka, és ennek is nyomós oka van. De mi is az a kimchi? Azon kívül, hogy szinte nemzeti szimbólum és büszkeség, a legjellemzőbb koreai étel. Egyik fő fogás a menüben, vagyis mindenhez ezt szervírozzák és eszik. Legegyszerűbb meghatározása a koreai erős-savanyú káposzta, bár számtalan más formában is létezik. (retek, uborka, répa, gyökerek, tengeri hínárok, stb...) Leggyakrabban kelkáposztából készül, és erős paprikát (kocsut) adnak hozzá, majd fokhagymával ízesítik.

       Jómagam inkább mulkimcsi evő vagyok, ez szabad fordításban ’vizes’ kimcsit jelent. Nincs rajta a méregerős paprika szósz, és kicsit olyan, mintha halovány utánzata lenne a mi hazai vecsési savanyú káposztánknak. Nem az igazi, habár elég tűrhető töltött káposztát készített belőle tavaly a Férjem. (http://mirakorea.blogspot.com/2009/12/egy-jot-enni-koreaban-ii.html) Ahogy nekünk van Paprika Múzeumunk, a koreaiaknak van Kimchi Múzeumuk, méghozzá a COEX-ben, amely nem rég helyet adott a G20-nak. http://visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=268153
Október a kimcsi elkészítésének igazi ideje, de múlt hónapban kisebb fajta országos katasztrófa helyzet alakult ki, a kelkáposzta terméssel kapcsolatban. A szélsőséges – és kivételesen csapadékos – időjárás miatt az idei termés nagyon kevés lett és rossz minőségű, és azt is méregdrágán adták a piacokon. Mivel kimcsi KELL hogy kerüljön minden koreai asztal mindegyik étkezésének összes menüjébe, a krízist úgy próbálták orvosolni, hogy Kínából importáltak kínai kelt. http://www.csmonitor.com/World/Global-News/2010/1004/South-Korea-s-kimchi-crisis Persze ez egy kényszermegoldás volt, és a koreaiak nem is szoralmazták, mivel ezen a téren a legjobb értelemben vett nacionalisták. Kimondottan a hazai termékeket preferálják, és még az éttermekben is ki kell írni, ha valami más országokból származó alapanyagokkal dolgozik.

      Jelenleg az a helyzet, hogy újfent hatalmas káposzta és retek hegyeket látok a szupermarketek és a kis boltok bejáratai előtt. Az emberek második körben futnak neki a kimcsi ipari mennyiségű elkészítésének és raktározásának. Azon gondolkodom, hogy talán én is megpróbálok készíteni egy kis saját erős-savanyú káposztát. Egészen jó recepteket lehet találni a neten, alapanyagokat most olcsón lehet kapni, a Férjem meg amúgy sem tud meglenni kimcsi nélkül. Már csak egy hatalmas kőedényt kell beszereznem, amiben hagyományosan erjesztik az erős káposztájukat a családok. És ha jól sikerül a project, vehetünk egy speciális kimcsi hűtőt, mert persze olyan is van. Mindig mondtam, a koreaiak mindennek nagyon megadják a módját!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése