2010. november 6., szombat

Jamsil, avagy élet a föld alatt

      Jamsilt azért szeretem, mert egy napot el lehet tölteni benne anélkül, hogy az utcán csatangolna az ember a hűvös novemberi időben. Fűtött terek, étel-ital, kulturált mosdók, vásárlási és szórakozási lehetőség, és közvetlen elérhetőség a metróhoz. Mindez a föld alatt, tehát egész nap van fedél a fejed felett.

Jamsil valójában egy kereskedelmi, vendéglátó és szórakoztató komplexum (és egy metró megálló) Szöul déli részén, Songpa kerületben. Legnagyobb nevezetessége a Lotte World, www.lotteworld.com/Global_eng/Main.asp  ami egy monumentális vidámpark, külső és belső térrel. Egyértelműen a Disney World-re hajaz, és nagy népszerűségnek örvend a fiatalok, gyerekek és családok körében. Belül frankó kis jégpálya van, jól karbantartott és hangulatos. A pálya felett és oldalsó részein már a vidámpark szimulákrum világa borzolja a kedélyeket. Miközben korizik az ember, nagy színes légballonok keringenek a feje felett, és az elvarázsolt kastély falai közül kihallatszik a tinik jókedvű sikoltozása.

       Ha meguntuk a mókát, lehet enni valamit. Számtalan étterem választható, van kínai, koreai, olasz, francia, japán, nemzetközi, gyorskajálda vagy ázsiai foodcourt. És ha korizás közben mégis fázna a nyakunk meg a kezünk, pár száz méterrel odébb a föld alatti shopping center vár, nem kevés üzlettel. Aki egy jó kávéra vágyik, mehet Starbucks-ba, Dunkin Donuts-ba, Crispy Cream-be vagy az Angel in Us-ba – anélkül, hogy a felszínre kellene mennie a ködös novemberi hidegben.

Ha estére szórakozni vágyunk, szintén a föld alatti folyosókon lehet elérni a musical színházat (Charlotte Theater) vagy a mozit. Ha csendesebb helyre kívánkozunk, ott van a Kyobo, Korea „Librije”. Itt kicsit más a hangulat, mert órákon át üldögélhetsz a könyvesbolt padlóján egy albumot lapozgatva, és a kutya sem szól Rád.

Imádom a Jamsilt, mert olyan, mint egy menedék. Az ember kimozdul otthonról, és akkor is biztonságban, melegben és tisztaságban – egyszóval komfortban érzi magát.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése