2010. január 27., szerda

A zen buddhizmus bölcsői


Folytatván spirituális lelki utazásomat, ellátogattunk két különleges kolostorba. (A lányom szerint minden buddhista templom egyforma, így Ő kisség unja már ezt a "vallásturizmust". :-) Számomra azonban minden kolostor más és más, egyedi környezettel és sajátságos hangulatvilággal.)

Először egy szép nemzeti parkba mentünk, a Samgaksan hegy völgyébe. A Hwa Gye Sa templom 1522-ben épült Shin Wol zen mester alapításával. A hely jelenleg is aktív zen és dharma központ. A világ minden tájáról, így Magyarországról is érkeznek ide emberek, gyakorolni a meditációt és az önvizsgálatot, „önfelfedezést” és önuralmat. A zen metódusa nem a dogmák, szabályok és leírt előírások nyomán halad, hanem a „mind to mind” elsajátításán alapul. Lehetőség van átmenetileg látogatóként is kipróbálni a szerzetesek életét, vagyis az este 7-8 órás lefekvést, a hajnali 2-3 órás kelést, a templom körüli munkákat, a teázási ceremóniát vagy a sétáló hegyi meditációt.


Alkonyat előtt értünk oda a varázslatos Bukhansan hegy lábához, ahol a sima szürke kövek alatt egy ősrégi kolostor húzódik, a Doseonsa. 862-ben épült, a Shilla dinasztia ideje alatt. A hegyi emelkedőn fölfelé előtűnt a lampionokkal kivilágított díszes kapu. A bejáratot először két kőtigris védi, fejük lekopott már a hívők engesztelő simogatásától. A kapu oldalsó mélyedésében két-két őrző áll, rémisztő hindu istenségek. A látogatók mindegyik előtt fejet hajtottak, imára kulcsolt kézzel.

A Doseonsát érződik a hosszú évszázadok során rárakódott tiszta hit és mentális békesség spiritualitása. Hihetetlenül szuggesztív lelkierőt és nyugalmat sugároz az egész hely. Monumentális sziklaszirtek óvják a templomot felülről. A megszokott színes gömbök helyett itt Buddhát ábrázoló, narancsszínű hengerek lógnak mindenütt, ezer és ezer. A külső imacsarnokban óriási kő-relief Buddha előtt imádkoznak lótuszülésben az emberek. Felettük vénséges vén életfa ágai terülnek el oltalmazón. A Kedvest is megérintette a hely szelleme, mert azt mondta, ha valaha kedve támadna imádkozni vagy meditálni, ezt a templomot választaná.


"Ne zsúfoljátok tele lelketeket haszontalan gondolatokkal.
Minek rágódni a múlton, elébe menni a jövönek?
Maradjatok a jelen pillanat egyszerűségében."

(Buddha)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése