2011. április 7., csütörtök

Waujeongsa, a Buddha emlékpark


Közeli kirándulásra mentünk a kerületünkben, Gyeonggi-do-ban, a Waujeongsa templomhoz. Kissé eklektikus gyűjtemény van itt, némileg mesterséges elrendezésben – amolyan Buddha emlékpark. Itt van a Világ Buddhista Egyesületének a székhelye, ennek értelmében a sokfelől kerültek ide a vallásra jellemző szobrok, épületek, tárgyak. Maga a hely gyönyörű természeti környezetben fekszik, hegyekkel körülölelt kis völgyben. A tipikus feng-shui tájépítészet szerint nem hiányzik a víz, - tavak és kisebb zubogók között vezet az út -, és hatalmas kövekből épült lépcsőkön lehet fellépdelni a teraszosan elrendezett látnivalókhoz. A szerzetesek már a Megvilágosodott születésnapjára készültek, így színes lampionok himbálóztak a fák ágain.

A testnek jóleső dombra kapaszkodás mellett van itt a léleknek és szellemnek is tetsző dolog. Újonnan épült, friss fa illatú templom. Monumentális bronz Buddha fej, mely hallgatag bölcsen nyugatja tekintetét a híveken, csillogása méltóságteljesen visszatükröződik a szürkészöld tó vizében. Itt van még a világ legnagyobb, (boróka)fából készült fekvő Buddhája. 3 méter magas, 12 méter hosszú, impozáns darab.
Akadnak messzi földről hozott kőpagodák, thai és kínai stílusban. Vannak buddhisták kezei által felhalmozott, kisebb-nagyobb kőhalmok, melyek kívánságokat vagy csupán emléke(zés)t hivatottak szimbolizálni. Egy helyütt 500 nevető kerámia buddha szobor veszi körül a látogatót, valamiféle bizarr arénai lelátó közönségeként. Feljebb újabb kori, rikító arany buddha szobor magasodik az elszáradt bambuszliget között. Egyszóval érdekes ez a hely. Kicsit ellentmondásos, de mindenképpen különleges, és megér egy spirituális látogatást. 



2 megjegyzés:

  1. Nem ide tartozik, de most ide írom - bocsánat. Tehát egy koreai filmben ma láttam a lakatokat, a sok kis felirattal, rákapcsolva a korlátrácsokra.

    VálaszTörlés
  2. De jó! :) Képzeld, amikor először jártam Koreában, utána otthon még azokat a jeleket is észrevettem, amelyeket azelőtt soha. Valahogy önkéntelenül is vevő voltam Koreára, és minden információ eljutott hozzám ezzel kapcsolatban, még ha nem is akartam. :) Egyszerűen nyitottabb voltam, olyan hatással volt rám már az első kinttartózkodás is. Mindenre felkapom a fejemet, ami KOREA. :) Biztos örökre így leszek ezzel, meg hát a többi országgal, élménnyel is, ami ezután vár rám. Így hagynak örök nyomot bennünk azok a dolgok, melyeket megszerettünk. :)

    VálaszTörlés