2011. április 7., csütörtök

Radioactive Rain Paranoia


Már a címben írt „beceneve” is van a jelenségnek, ami a napokban ütötte fel a fejét Koreában. Napok óta riadóztatnak a világ nagy TV társaságai, hogy radioaktív részecskéket tartalmazó zápor közelít a koreai félsziget felé, melyek a Japánban megsérült Fukushima atomreaktorból kerültek a légtérbe. A beszámolók olyan ellentmondásosak, hogy nem lehet eldönteni, valójában mekkora sugárveszélynek vagyunk, vagy lehetünk kitéve. 

Ma egész nap, megállás nélkül zuhogott az eső. Külföldi tudósítások szerint kőkemény radioaktív eső, amit a koreai sajtó nem erősített meg. Annyi bizonyos, hogy ma a szokásosnál jóval tömöttebb volt a parkoló a lakótelepen, ahol lakom, és nem ürült ki teljesen, ahogy a megszokott munkanapokon. Az itteni újságok több mint 130 oktatási intézmény átmeneti bezárásáról számoltak be. A szülők nem engedték iskolába a gyerekeiket, és olyan felhívások kerültek nyilvánosságra, mint hogy feltétlenül használjunk esernyőt, hazatérés után azonnal zuhanyozzunk le bőséges vízben, és vásároljunk és fogyasszunk védőételeket. (???) Mindeközben dél-korea környezetvédelmi aktivisták demonstáltak Szöul belvárosában, és járták el a veszélyes esőtáncukat, azzal a bizonyos rossz érzéseket keltő sárga jellel az esernyőjükön. Bár a Miniszterelnöki Hivatal arra szólít fel, hogy tartózkodjunk a pánikkeltéstől, mi, magyarok erre a helyzetre általában a jó bevált szólásunkat alkalmazzuk: jobb félni, mint megijedni. Jómagam a szöuli városlátogatós programomat elhalasztottam, de az azért nagyon nyugtalanító, hogy sokan nem tehették meg, hogy otthon maradjanak relatív biztonságban. Lehet, hogy Morus-féle naiv utópia, de nem lehetne már végleg kiirtani az atomot a Földről, még mielőtt az atom irtja ki az emberiséget és a Földet...?



ps: nem mellelseg jegyzem meg, hogy a magyar filmrendező, Mundruczó Kornél jelenleg Szöulban tartózkodik, hogy Frankenstein-terv című színdarabját előadja a koreai közönségnek. A mai napon folytak a darab SZABADTÉRI próbái. Remélem, változtattak az eredeti terven, és tető alá kerültek. 


3 megjegyzés:

  1. Az atomenergiahasznosításnak vannak, lehetnek a mainál kevésbé szennyező módozatai is. Gondoljunk a tóriumus erőművekre, vagy a fúziós berendezésekre.

    Ennek ellenére a cserebogárnak sem hiányozna egy ilyen erőmű a közelbe. Tudod, az a szörnyű benne, hogy a sugárzó szennyeződés évek, évtizedek, századok után is jelen lesz - pl. Csernobil környékén is.

    Azt nem tudom megérteni, hogy Hirosímában és Nagaszakiban hogyan lakhatnak ma emberek. Miért nem zárták le azt a két várost legalább száz évre?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ennek nagyobb a füstje, mint a lángja... De remélem, nem lesz probléma belőle. Én magam is épp futásomat fejeztem be, mikor elkezdett esni, még nem is sejtettem. Bevallom, nagyobb biztonságban érzem magam, mint Európában itt, Szöul mellett. Lehet, túl optimista vagyok, de akkor is.

    VálaszTörlés
  3. Én az esőre értem az előző megjegyzésemet, elnézést, ha ebből félreértés lenne :D. De Hirosimát meg Nagaszakit én sem értem. Ennek ellenére sokat olvastam a Pripjaty-ról, mivel a szellemvárosok nagyon érdekelnek. Megrázó utólag nézni, hogy ez valaha virágzó város volt, ami az emberi gondatlanság miatt lett enyészeté... Azt is hallottam, hogy Csernobilban még laknak, ha kevesen is.

    VálaszTörlés