2009. december 27., vasárnap

Egy jót enni Koreában – I.

br />Elmentünk ma egy olyan tipikus koreai sütögetős helyre, aminek elsősorban a kacsa a specialitása. Azt tudni kell, hogy itt komoly kultúrája van a baráti és családi étekezéseknek, főleg az ilyen „süti a vendég a saját pecsenyéjét” jellegű éttermeknek.

 

A cipőt le kell venni, és törökülésben kuporodni az alacsony asztal mellé a vánkosokra, ami - valljuk be, nem olyan komfortos a negyven felé közeledő, pár térdműtéten átesett korosztálynak, bár a bensőséges és laza hangulathoz pont megfelelő. A szomszédos asztaltársaságoknál már érezni a jótékony szodzsu (gyengébb rizspálinka) hatását a békés, ám harsány embereken.

 

A felszolgálónők az asztalra halmozzák a nyársa fűzött kacsa darabokat, és a rengeteg egyéb „sidedishes” hozzávalót. (nincs erre magyar kifejezés, a sültek és a főételek mellé mindig dukál egy csomó mellékes apró fogás; kis tálacskákban saláta vagy szezám levél, amibe a húst kell tekerni; az elmaradhatatlan kimcsi, vagyis erős paprikás savanyú káposzta; sárga retek, egyéb zöldségek, csípős szószok, szójaszósz, és persze az elmaradhatatlan rizs.

 

Középen van a sütögető hely, vagyis egy mélyedés kialakítva a parázsnak és a nyársaknak. Az ember behelyezi a saslikot, és már süldögél is a vacsorája. Mellette forró tálcákon párolódik burgonya és hagyma. Pálcikával illik enni mindent, és kézzel is nyugodtan, mert kést és villát nem nagyon szervíroznak. Én sem gondoltam volna, de pompásan lehet lakomázni az ilyen helyeken. Igazi család és közösség összetartó ereje van az ilyen éttermi közös étkezéseknek a koreai embereknél. Jó lenne, ha otthon is nyílna egy hasonló hangulatú koreai étterem, mert hiányozni fog ez a fajta fejedelmi étkezés, ha már nem leszek itt...

  <


3 megjegyzés:

  1. Nem tudom, Dél-Koreában mi a helyzet. Azt hallottam, Japánban vannak már éttermek, ahol kifejezetten a fehér emberek miatt vannak asztalok, melyek körül várárokszerű mélyedés van a földben. Így az európaiak ulő testhelyzetben foglalnak helyet az asztal körül, miközben látszatra nem törik meg a hagyományos étterem képét.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van! :) A férjem említette,- amikor egy tradicionális teaházban voltunk, és nyűglődve pakoltuk lábainkat az asztal alatt a másik ölébe - hogy Koreában is vannak olyan éttermek, ahol mélyedés van kialakítva a lábak számára az asztal alatt, hogy kényelmesen ülhessen az punnyadt európai (vagy amerikai..) Nem hogy inkább megtanulnánk törökülésben vagy lótuszban, egyenes háttal ülni...:)

    VálaszTörlés
  3. jaj de megeheztem :) Kimcsi.. es nagyon ehes lettem.. szoktam jarni az tulzas.. de van amikor a koreai etterembe is eltevedek, es ezeket a köret-valamiket imadom enni, föleg a kimcsit :) en bezzeg imadom az eröset...:)

    megyek is innen mert megehezem megjobban :)

    (a japan vendeglöbe itt nalunk, ahol földön kellene ulni, ott van ilyen melyedes, europaiknak :) ) Mivel meg en sem tanultam meg törökulesben, egyeneshattal ulni :) )

    VálaszTörlés