2009. december 10., csütörtök

A COEX és a giccs


A COEX Torony egy szerencsétlen design-nal rendelkező felhőkarcoló, mely számomra érthetetlen módon a legtöbb sightseeing buszos (és Han river-es) túra egyik célállomása. Maga a torony olyan, mintha gyerekek építették volna legóból. Alul a nagyobb darabok, legfelülre meg elfogyott az anyag. Maga a COEX komplexum óriási, mega-multiplex mozi és kortárs kiállítások, foodcourt-ok és kávézók, rengeteg trendi márka shopjai vannak benne – na meg a Kimcsi Múzeum (melyről majd a későbbiekben) és egy Tropicarium.

Ez utóbbiban sikerült megtalálnom eddigi életem legelképesztőbb és legmegrázóbb – ugyanakkor ad hoc stílszerű giccsét, melyet ezúton szeretnék megosztani mindenkivel.
Ez nem más, mint egy piros oldalú, vízzel teli pléhdobozkában – kvázi antikváriumban – található, finom megmunkált áttetsző üveg Betlehem, mely körül fehér albínó halacskák úszkálnak. Döbbenetes a kép. A Kis Jézus feje fölött köröző apróhalakkal.



Egyébiránt a Tropicarium élvezhető volt. Mi tagadás, a koreaiak – nem pejoratív értelemben – szeretik a giccset. Az európai ember hagyományos, (nem etalonnak számító!) néha retrograd esztétikai mércéjéhez mérten sokszor túlzásnak tűnhet a sok dekoráció, tömény műpompa, erős színek. Ennek jegyében láttam az első teremben egy kreatív kiállítást, a „mi minden funkcionálhat akváriumként” témában. (wc kagyló, mosógép, hűtőszekrény, Betlehem...) A rája simogató és a cápák tartálya hasonló a miénkhez, csak kicsit nagyobb. Ja, és az üvegalagút alatt mozgó gumiszőnyeg van, hogy a látogató csak bámulhasson ki a fejéből jobbra-balra-felülre, anélkül, hogy egy lépést kellene tennie... Mint mondtam, szorgalmas, de ugyanakkor praktikus és kényelmes ember a koreai. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése