2012. május 8., kedd

Anyák napja helyett Szülők Napja


A Szülők Napja volt ma Koreában. A május amúgy a családokünnepe itt. 5-én volt Gyereknap, és most – Anyák napja helyett, nagyonigazságosan – Szülők Napja. Állítólag azért történt a változás, mert régebbenmegindult egy olyan kedvezőtlen folyamat a családokban, amikor az apák kezdtekelidegenedni a gyerekeiktől, így ezt is el akarták kerülni az ’egyneműsített’ünneppel. A Szülők napja elvileg arra való, hogy a gyerekek megemlékezzenekazokról az erőfeszítésekről, melyeket a felmenőik tettek értük, lelkileg,érzelmileg, fizikailag és szociálisan. Bár nem hivatalosra deklarált, pirosbetűs nap a naptárban, ez a dátum mégis a legfontosabbak közé tartozik itt.Persze mindez visszavezethető a szigorú tiszteleten alapuló, hajdanikonfuciánus etika még mindig ható tanaira.
A napfényes Szöul utcáin ma minden ezt a szép napottükrözte. Lépten-nyomon virágokkal teli állványok sorakoztak az épületek előtt.A kávézók, cukrászdák egységcsomagokat állítottak össze az alkalomra. Fiatalokés idősebbek mászkáltak kis kosarakkal a kezükben, melyekben alapvetően két virágdíszelgett, a piros szekfű és a rózsa. Úgy tűnt, mintha több gyerek-szülőpárost láttam volna együtt sétálni, vásárolni, vagy csak beülni egy közösebédre. Azon mindig csodálkozom, hogymennyire udvariasak a metrón a fiatalok, mert szinte kötelességszerűen adják áta helyet az idősebbeknek, morgás és megjegyzés nélkül, de ma mintha sűrűbbenelőfordult volna ez a gesztus.
Utánaolvastam kicsit, és meglepő statisztikákat is találtam.Ilyenkor a gyerekek valóban, célzottan időt töltenek a szüleikkel, nagyszüleikkel.Ezen a napon általában olyan programokat csinálnak, amire a szülők vágynak. Utóbbihagyományos formák helyett azonban a szeretet kifejezésének formája ismegváltozott Dél-Koreában, - ám ez nagyban köszönhető annak, hogy egy masszívanjóléti államról beszélünk. Egyre sűrűbben fordul elő, hogy az anyukák, apukák,nagymamák és nagypapák kozmetikai és sebészeti kezeléseket kapnak az utódoktólajándékként. Nem ritka a face-lift, botox kezelés és hajátbeültetés sem, hogyezzel fokozzák az idősebbek megjelenését, és elfogadhatóbbá tegyék a modern éscsillogó, 21. században élő gyerekeik számára. Hát, ilyen - kissé szokatlan - módon ad hálát a mairohanó világban az őseinek, a nevelőinek, a mentorának és teremtőjének az új,fiatal koreai generáció a Szülők Napján.

2 megjegyzés:

  1. Ha itthon is olyan félelmetes ajjummák utaznának mint Seoul-ban, tuti az itteni srácok is egymással versengve adnák át nekik a helyett!;)))
    Írtad hogy nem úgy szuperál a telefonod ahogy kellenne...netán kakaotalk?Én azt használok még itthon is.Egyszerű de nagyszerű.:)

    VálaszTörlés
  2. Az ajummáknál félelmetesebb népséget még nem láttam, az már igaz. :) A telefonom Samsung, KOREAI!!! - elméletileg, bár mint kiderült, másfajta telefonokat gyárt a cég az euróapai és az ázsiai GSM frekvenciákra és rendszerre. :( Most feltettünk kakaotalk-ot a telefonomra, szóval azon keresztül azért tudok beszélni, ha netközelben vagyok. Meg hát marad a skype. És még mindig próbálok koreari SIM kártyát szerezni... hátha...

    VálaszTörlés