2010. november 18., csütörtök

Meleg fények az éjszakában


 Ha már nem élek Koreában, három dolog fog hiányozni nagyon. A királyi paloták, a buddhista templomok és a lampionok. Meghosszabbították a Seoul Lantern Festival-t egy héttel. A nagy sikerre való tekintettel, nem tudok másra gondolni. Ilyet sem sűrűn tapasztaltam máshol. Az emberek rajonganak érte, tömegesen zarándokolnak a város szívébe a Cheong-gye Cheon patakhoz, ahol idilli látványt nyújtanak a hullámokon imbolygó, színpompás papírmasé figurák. Ezeknek nem sok közük van a buddhizmushoz, témáikat inkább a koreai folklórból és a természetből, a mindennapi élet eseményeiből merítik.

A legtöbb lampion hanji-ból, a hagyományos, rétegesen préselt koreai papírból készült. Komplex mestermunka mindegyik, részletes kidolgozással. Szöuliak százai sétáltak és fényképeztek meg fényképezkedtek ezen a hétköznapi estén is. Legnépszerűbb figura a rémisztőnek szánt Vajradeva - Dharma Őrző – volt, legkáprázatosabb és fényesebb pedig a kínai szín. Amint arról már tavaly írtam, a lampionok fényei Koreában a melegséget, hitet és békét szimbolizálják. (http://mirakorea.blogspot.com/2009/11/lampionok-az-ejszakaban-seoul-lantern.html) Ilyenkor mindenki egy darab papírra írja a kívánságait, amit felfüggesztenek egy kívánság fára. Az enyém is ott lebegett valahol a sok száz akarás, vágy, esdeklés és remény között.

       Lámpást még mindig lehetett készíteni saját kezűleg, ami nem csekély kézügyességet igényel. (A hagyományos koreai lampion ugyanis 24 oldalból áll, mesterien bonyolult forma, egyedi Ázsiában, és nem egyszerű az elkészítése.) Buddha születésének ünnepén, a legvarázslatosabb koreai ünnepen, és a kolostorok 'Temple stay' programján belül lehet lampiont csinálni, remélem, sort keríthetek rá. Most éppen nem olyan hidegek a novemberi éjszakák Koreában, de a szívemet így is, úgy is felmelegítette az idei Seoul Lantern Festival.





2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűűűűek!Én csak webcam-án keresztül láttam őket felülről, de még úgy is jól mutatnak!:)Éjszaka őrzik őket?Vagy ez megint csak az én jó magyar beidegződésem:(, hogy megfordult a fejembe, hogy léteznek olyan emberek akik tönkre akarják tenni őket?

    VálaszTörlés
  2. Dehogy őrzik... :) De furcsa, hogy most mosolygok ezen, pedig tényleg jogos a kérdés. Itt nem lopnak és nem okoznak (direkt) kárt az emberek, főleg ha olyasmiről van szó, ami valakinek a kétkezi munkája által jött létre. A koreaiak szeretik az ünneplést, a szépet. Nem a saját maguk ellenségei azzal, hogy megrongálják a dolgokat. De persze az is igaz, hogy mindenhol köztéri kamerák vannak.
    A lampionok meseszépek. Ha látnád, mi folyik itt áprilisban, Buddha születésnapján, a Lotus Lantern Parade-n, nem hinnél a szemednek. Életem legfelemelőbb élménye volt tavaly.

    VálaszTörlés