

Október a kimcsi elkészítésének igazi ideje, de múlt hónapban kisebb fajta országos katasztrófa helyzet alakult ki, a kelkáposzta terméssel kapcsolatban. A szélsőséges – és kivételesen csapadékos – időjárás miatt az idei termés nagyon kevés lett és rossz minőségű, és azt is méregdrágán adták a piacokon. Mivel kimcsi KELL hogy kerüljön minden koreai asztal mindegyik étkezésének összes menüjébe, a krízist úgy próbálták orvosolni, hogy Kínából importáltak kínai kelt. http://www.csmonitor.com/World/Global-News/2010/1004/South-Korea-s-kimchi-crisis Persze ez egy kényszermegoldás volt, és a koreaiak nem is szoralmazták, mivel ezen a téren a legjobb értelemben vett nacionalisták. Kimondottan a hazai termékeket preferálják, és még az éttermekben is ki kell írni, ha valami más országokból származó alapanyagokkal dolgozik.
Jelenleg az a helyzet, hogy újfent hatalmas káposzta és retek hegyeket látok a szupermarketek és a kis boltok bejáratai előtt. Az emberek második körben futnak neki a kimcsi ipari mennyiségű elkészítésének és raktározásának. Azon gondolkodom, hogy talán én is megpróbálok készíteni egy kis saját erős-savanyú káposztát. Egészen jó recepteket lehet találni a neten, alapanyagokat most olcsón lehet kapni, a Férjem meg amúgy sem tud meglenni kimcsi nélkül. Már csak egy hatalmas kőedényt kell beszereznem, amiben hagyományosan erjesztik az erős káposztájukat a családok. És ha jól sikerül a project, vehetünk egy speciális kimcsi hűtőt, mert persze olyan is van. Mindig mondtam, a koreaiak mindennek nagyon megadják a módját!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése