2010. november 25., csütörtök

Hozzá tudnék szokni

      Szeretem Koreát. Közel sem ismerem még. Próbálom megfigyelni, megszokni, elfogadni a sok kis furcsaságot, amivel itt találkozom. Van ami jó, van ami kevésbé jó. Van, amihez könnyen hozzá tudnék szokni otthon is, van ami nem nekem való. Egy bizonyos, egy csodálatos, titkokkal teli, megfejthetetlen országban élek most, mely nap mint nap meglep, elvarázsol, lenyűgöz.

Itt egy hirtelen lista a koreai „szokatlanságokról”, melyek tetszenek nekem.

• az iskolások egyenruhája. Jó ötlet, mert nem kell azzal törődni, hogy mit adnak rá a gyerekre hétköznapokon, és senki nem csinál presztízs kérdést a divatozásból. A lányok mini szoknyája láttán kiráz a hideg ezekben a jeges novemberi napokban.


• a metró dupla ajtaja. Állítólag azért van, mert magas az öngyilkosok száma Koreában. Üvegfolyosóval zárják el a metró síneit a várakozóktól.


• a tűzforró ételek. Minden főtt ételt úgy kap ki az ember a konyhából, hogy szervírozás után is hosszú ideig lobog az edényben. A hőfok és a méregerős íz sokáig ehetetlenné teszi a kaját.


• fertőtlenítő készülékek mindenhol. Áruházakban, üzletek előtt, közintézményekben, minden mosdóban, könyvesboltban, éttermeknél, postán, metró aluljáróban, tényleg mindenütt. Sterilizáló folyadék vagy zselé, antibakteriális készítmények, csírátlanító UV fény.

• az ultramodern üzletek mellett hagyományos talicskás árusok, bódés sütödék, platós gyömölcsösök. A koreaiak elismerik és preferálják a régi típusú vásárlási formákat is, nem csak az ultramodern plázákat.

 

kisállat megőrző a csomagmegőrzők mellett. Vásárlás idejére ketrecbe lehet tenni a kis termetű kedvenceket.

 

folyékony hidrogénnel hűtött és frissen tartott zöldségek és gyümölcsök. Hatékony, környezetbarát, sokáig szépen tartja a zöldeket.

 

fűtött wc ülőkék. :) Tudom, gyarlóság, de nagyon jól jön a hideg napokon.

 

tévé nézés a szöuli metró járatain. Mindenki ezt csinálja. Nem tudom, hogyan lehetséges ez technikailag, de a sokszor 1-2 órás menetidők alatt nagyon sokan néznek TV adásokat a telefonjukon.



 • századfordulós (múlt század!) fürdőruhák. :) Tündéri kis fodrok és apró szoknyák, minél többet takaró, konszolidált modellek. Itt ez a divat, tangát ne keress.


folyamatos kóstoltások az élelmiszer boltokban. Minden terméknek van kóstolási lehetősége, természetes dolog, hogy mindenki él ezzel, nincs szemrehányás a hostessek részéről.

 

• a kávézókban mindig két villát adnak az egy süteményhez is. Itt nem ciki, ha ketten esztek egy tortát, és ha egyedül vagy is automatikusan adják hozzá a két evőeszközt.

 

víz. Tiszta ivóvizet lehet inni mindenhol, ez olyan természetes dolog. Nem csak az éttermekben, hanem a közintézményekben, üzletekben, metró megállókban. Fertőtlenített poharak vagy egyszer használatos papír poharak állnak rendelkezésre a vizes ballonoknál, automatáknál.

 

Korea, szeretem. Szerelem. Hát, ezekért a dolgokért (is) szeretem.


6 megjegyzés:

  1. A tévézéshez:
    "Digital Multimedia Broadcasting (DMB) is a digital radio transmission technology developed in South Korea[1][2][3] as part of the national IT project for sending multimedia such as TV, radio and datacasting to mobile devices such as mobile phones. This technology, sometimes known as mobile TV, should not be confused with Digital Audio Broadcasting which was developed as a research project for the European Union. DMB was originally developed in South Korea as the next generation digital technology to replace the FM radio.[4] The world's first official mobile TV service started in South Korea in May 2005, although trials were available much earlier." (Wkipedia)

    Bocs, nem találtam magyart! :-( A lényeg: a koreaiak kitaláltak egy digitális multimédiás technológiát, és megépítették hozzá az infrastruktúrát, igaz, nem működik az egész országban. Ha az ember elkezd egy focimeccset Szöulban buszra szállva, az első félidő legvégét nagy valószínűséggel már nem látja ...

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon tetszett, remek összefoglaló volt! Tényleg érdekes, kellemes lehet egy normálisan működő országban élni!:)
    Egyébként tervezed, hogy írsz majd egy listát azokról a dolgokról is, amelyek kevésbé "jönnek be"? Komolyan, most nagyon kíváncsivá tettél!:)

    VálaszTörlés
  3. Már megvan a lista a 'kontra' érvekkel is. Igaz hogy jóval rövidebb, kevésbé szórakoztatóbb, de azért akad olyan is, ami kevésbé tetszik vagy nem tudnám megszokni. Hamarosan jövök azzal is. :)

    VálaszTörlés
  4. De klassz dolgok!Nagyon tetszenek!Bár én attól a wc-től komolyan megijednék!Szűzanyám, egy pilótafülkében kevesebb gomb van, az tuti!:)
    Az utazás alatt tv-t nézünk...hát én inkább maradok az olvasásnál.
    Ölebtároló!:))Ilyet csak Koreába lehet, ahol nagy testű kutyák nemigen vannak!Elképzelem, hogy az én édes kicsi korcsomat betenném egy ilyen kalitkába!Micsoda műsort rendezne!:)))

    VálaszTörlés
  5. Remek, remek, már várom az újabb adagot!:)

    VálaszTörlés
  6. Manna: a wc ülőke - hála az égnek - be van állítva. Én magam sem nyúlnék hozzá az elektronikához. :) Több embert hallottam panaszkodni, hogy nem tudnak mozgó járművön olvasni, talán a hangoskönyv egy arany középút. Az ölebtárolót nem láttam még használat közben, ez valószínűleg nem túl sikeres kezdeményezés volt.

    VálaszTörlés