2009. december 15., kedd

Sejong király, a koreaiak Mátyása


Amikor a belvárosban elsétálok King Sejong szobra előtt, mindig felnézek a Nagy Királyra. Méltóságteljesen ül a felhőkarcolók alatt a 12 sávos autóutak kereszteződésében, háttérben mesés hegyeivel. Tekintetét büszkén szegezi előre és nézi, mily sokra vitte küzdős kis nemzete.

Sejong a kedvenc királyom. A Chosun (vagy Choson), más néven Yi dinasztia idején élt, és 1419-től 1450-ig uralkodott. A dinasztia neve egyébként „friss hajnalt” jelent, ami analóg a koreai reneszánsz szellemiségével. A hosszadalmas kínai befolyást követően a változások igénye hamar megjelent az emberek gondolkodásában. Az újszerű buddhizmus egy úgynevezett neo-konfuciánus szemléletet is hozott magával, ami filozofikus, kreatív királyokat igényelt. Olyanokat, akik szorgalmazták a visszatartó hagyományok elhagyását, akár.

Sejong ilyen volt. Legnagyobb vívmánya az, hogy udvari tudósaival 1443-44-re megalkotta, majd 46-ra széles körben publikáltatta a hangult, a koreai fonetikus ABC-t, mely szakított a kínai írásjelek használatával. Egy legenda szerint Sejong figyelte a kedvese száját, miközben az formálta a betűket, és ezen formák alapján rajzolta meg az új írásjeleket. A koreai nemzeti identitás alapkövével az uralkodó idején dinamikusan fejlődött az iskolarendszer, nőtt az írni és olvasni tudó koreai emberek száma. (A király komolyan vette ezt, még Fonetikus Írásügyi Minisztériumot is felállíttatott a nemes ügy védelmében. :-)

Mindemellett Sejong találmány a kuriózumnak számító vízóra is, de a legfőbb elismerés kétséget kizáróan a hangul miatt jár neki. Nem hiába alapított az UNESCO Sejong király díjat, az analfabétizmus elleni küzdelem honorálásaként. King Sejong tehát jogosan egyike a mindössze kettő „Great” jelzőt kiérdemlő koreai uralkodónak.

Osváth Gábor nyelvész egyik tanulmánya szerint a hangult szerkesztő udvari tudós csoport vezetője, Chong In-ji így népszerűsítette az új, koreai ABC-t:

„A betűformák a beszélőszerveket utánozzák, s hasonlítanak az ókori [ kínai] pecsétíráshoz. Magukba foglalják az ég, a föld és az ember hármasságát, s a yin és a yang princípiumot. Okos emberek egy reggel leforgása alatt megérthetik, s a közönséges ember megtanulhatja tíz nap alatt. Tökéletesen alkalmasak minden cél megvalósítására. Még a szél susogása, a daru rikoltozása, a kakaskukorékolás, a kutyaugatás, egyszóval minden leírható.”

Long live the Great King Sejong!




2 megjegyzés:

  1. És tényleg :)
    Talán két hete, hogy autodidakta módon elkezdtem koreaiul tanulni, az írással csak később akartam elkezdeni foglalkozni, de az idegeimre ment az angol "fonetika" és inkább rászántam magam a koreai írás tanulására. Elcsépelt szó, de "döbbenetesen" egyszerű :-)

    És örülök, hogy úgy fél órája véletlenül rátaláltam erre a blogra :)

    VálaszTörlés
  2. Én pedig boldog vagyok, hogy fél perce rátaláltam a kommentedre. : ) Most 2012. február 28. van, és én a napokban kezdtem el részint autodidakta, részint szervezett módon a koreait tanulni. Csodálatos dolog látni, érezni, hogy valamilyen módon 'tovább él' a blog, és még vannak, akik rácsodálkoznak, mind az írásaimra, mind a hangulra, mind pedig erre a fantasztikus kis országra. Köszönöm, hogy írtál! :)

    VálaszTörlés