2009. december 8., kedd

Az influenza és a csírátlanító zselatin


Dél Koreában első fokú egészségügyi riadókészültség van érvényben a H1N1 miatt. Felhívások, transzparensek, plakátok hirdetik mindenütt a kötelezően elvárható higiéniát, - azt, ami csak rajtunk múlik. Legszembetűnőbb ezzel kapcsolatban az az állampolgári engedelmesség, mellyek a koreaiak kezelik a (vész)helyzetet. Minden középület bejárata előtt – legyen az szupermarket, könyvesbolt, posta vagy egyetem – kézfertőtlenítő automatákat helyeztek ki. Ha az ember aláteszi a kezét, automatikusan baktériumölő zselét nyom, vagy folyadékot permetez a szenzoros adagoló a tenyerébe. Mellette vicces piktogrammok figyelmeztetnek a többszöri kézmosásra és fertőtlenítésre.



A kávézókban a cukorszirup mellett egy nagy tégely fertőtlenítő is van a pulton. Az áruházakban szintén ilyen orvosi folyadékkal kell (ajánlatos) lemosni a bevásárlókocsik fogantyúját. Az emberek élnek vele, szorgalmasan tisztogatnak kocsit és kezet egyaránt. A menőbb plazakban a vásárlók apróságainak kiadható, kölcsönözhető babakocsit is hasonló folyadékkal törlik át minden használat után az alkalmazottak.

 


A kulturális rendezvényeken és össznépi tömeges eseményeken egész sátrak vannak felállítva, automaták tucatjával, - és az emberek használják. Az utcákon nem közröhej tárgya, ha valaki - a szája és orra előtt, a fülére rögzített – orvosi jellegű maszkkal közlekedik. Egyre több kisgyermeken látni színes mintás, mesefigurás maszkokat is.



So, all I can do: egy Dettol nevű fertőtlenítő higykendővel a táskámban indulok el minden nap. (Mely hasonló lehet a szépemlékezetű Lifeboy vagy Safequard termékcsaládhoz; nem is tudom, hogy otthon megszüntették-e a gyártását) Családomban én vagyok az egyetlen, aki nem röstell minden alkalommal baktérium-killer anyagot nyomatni a két kezébe. Mert ami rajtam múlik, azt legalább megteszem. Ugyanúgy, amiként a nagyon is környezet, táplálkozás és egészségtudatos koreai emberek.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése