2011. március 18., péntek

Itaewon, a "globális falu"

Ha a tradicionális "hanok village"-ről írtam nem rég, most épp az ellenkezőjét mutatom be, az Itaewon-t, melynek a gúnyneve "global village". Szöulnak ez az egyik top turisztikai zónája, pedig minden, csak nem hagyományos és nem koreai. Olyan, mintha az összes különböző nemzetiségű bevándorló ebben a körzetben telepedett volna le. Koreai embert alig látni, annál több amerikait és fekete bőrűt. Köszönhető ez annak is, hogy az egyik legnagyobb amerikai támaszpont egy köpésre van innen. Elvileg az itt állomásozó katonák és családtagjaik ellátására alakult ki és szakosodott az Itaewon régen. Így rengeteg nyugati, vagy inkább amerikai típusú étterem, szórakozóhely és butik van itt.

Emellett a dél-ázsiai régió bevándorlóinak is itt a központja, valamint a muszlin negyed is itt található, elég markáns megjelenéssel. Van igazi mecsetjük, minaretjük, számtalan arab éttermük és fűszerboltjuk, valamint egy komoly fürdőjük. Muzulmán vallásos szertartást naponta ötször tartanak, és angol nyelven is vannak előadások azoknak, akik érdeklődnek az arab kultúra iránt. Kétségkívül itt fordul meg a legvegyesebb etnikumú és legszínesebb bőrű ember. Az amerikai fekete katonától kezdve az egyiptomi falafel áruson át az ukrán transzvesztitáig, és még sokan mások. Az Itaewon szigorúan véve egy utca, de ebbe sikerült belezsúfolni közel 2000 nightklubot, rockkocsmát, karaoke-t és disco-t, és persze a kereskedelmi egységeket. Ha már halálra frusztrál a koreai nők és férfiak XXS-es mérete, illetve az, hogy nem találsz magadnak M-esnél nagyobb ruhát, akkor ide kell jönni.

Engem most éppen az motivált, hogy itt van Szöul egyetlen ismert szoláriuma. (Nem találtam meg.) A sok specifikus étterem helyett találtam egy apró koreai "handmade" kifőzdét. Annyit szerencsére megértettek, hogy "no spicy", így aztán ettem egy finom bulgogit (szójaszószban és szezámmagban pácolt húscafatkák) rizzsel, párolt zöldségekkel és sárga retekkel. Estémet egy Starbucks-os vanília lattéval koronáztam meg, mert ezek az édesszájúak már megint egy ellenállhatatlan nyalánkságot találtak ki: epertortás nyalóka. (!!!) Hát nem ki kellett próbálnom... :)

                                                                                                

3 megjegyzés:

  1. Nemrég néztem egy kanadai lány videóját, ahol arról beszélt, hogy nem szereti Itaewont.Szöul minden részén biztonságban érzi magát, csak itt nem.
    Epertortás nyalóka????:)Eszem megáll!:)Nem is tudom hol olvastam, hogy a koreaiak soványsága nemcsak genetika, elsők között vannak a világon a mindenféle fogyókúrás hülyeségek fogyasztásában.
    Mira, látom hogy gyakran beülsz egy-egy kávézóba.Tudnál nekem mondani árakat?Csak úgy nagyjából, hogy mégis mire számítsak, gondolom ott is vannak olcsóbb és drágább helyek...

    VálaszTörlés
  2. @Kal-Cit: bizony van. Az egy dolog, hogy az Ő méretük - főleg a lányoké - valóban nem csak S vagy XS, tehát nem csak 36-34-es, hanem 32-es. Otthoni butikokban is látsz megalázó xxs-es méretezést a női szekciónál, ahogy a pasiknál is az XXL-t, vagy 2XL-t, sőt, 3XL-est is. :)
    @Mariann: már félig kész egy bejegyzés a kávézókról. Én sajnos itt függő lettem újra, másrészt a kávézó nekem menedék. Simán elüldögél az ember órákig is egy latte és egy süti mellett, és nem szólják meg. Küldenék infot privátban is, de nem tudom az elérhetőségedet. Az én e-mail címem is változott, már nem él a régi, ami a facebook-on van. Hogy tudnék Neked írni, vagy megvárod a kávézós írást? :D

    VálaszTörlés