2011. március 8., kedd

Egy szeles-lábadozó hétköznapi nőnapra... :)

Orkán erejű szél fúj, szinte elviszi a falakat körűlem a 15. emeleten... Elkiabáltam én, csak nem akar tavasz lenni, utolsókat, de hatalmasakat rúg még a tél, a virággal teli Nőnapon is - ami mellesleg nekem csak egy szimpla hétköznap. :) A szél, a front vagy a hideg miatt csúnyán megfáztam, szétszakad a fejem és fáj a torkom. Sehová nincs kedvem menni. Az unalmas ágynyugalmat vicces intermezzo színesítette. Ahogy ma kimentem a konyhába teát főzni, egy szál neglizsében, egy fiatalember ereszkedett le a tetőről, pillantott be kintről, és himbálózott lassan tova a nappali ablaka előtt. Nem igazán tudom, mit csinált ebben a hurrikánban, mert ablakpucolásra nem éppen megfelelő volt az időjárás.

 Az óriási csábítás ellenére - miszerint hetek óta úgy ennék egy kis sült kacsát, valami jó kis sütögetős helyen - ilyenkor jön az, hogy összecsapok valamit vacsorára. Amióta itt vagyok, sokszor átgondoltam, mennyire átértékelődött ez a frázis Koreában. Én például hónapok óta nem ettem sült krumplit vagy főzeléket. A könnyű vacsorám jórészt három dologból áll: rizsből, salátából és manduból. Körülbelül öt perc alatt kész van és eddig még nem tudtam megunni. A rizs az a tipikus tapadós koreai, ami 2 és fél perc mikrozás után kész van. A saláta bordáskelből, paradicsomból áll, megszórva szezám maggal, és nyakon öntve ecetes szójaszósszal. A zöldséggel töltött mandunak két perc főzés (se) kell. Néha szervírozok hozzá savanyított sárga retket, desszertként meg (azt hiszem, szójatejből készült) kicsi ivójoghurtot iszom.  


A szeles-lábadozó hétköznapi vacsorát egy pompás koreai filmmel koronázom, a címe: The King and the Clown. Boldog Nőnapot kívánok mindenkinek, akinek más nem kívánt! :)

10 megjegyzés:

  1. A nőnappal kapcsolatos megjegyzésem elhallgatom, mert nem szeretném, ha megint kardot rántanál.Én is nagyon várom a kitavaszodást. Gondoznám már a kiskertemet, de még szigorú a tél idehaza is.Az én tervezett vacsorám nem kívánom összehasonlítani a tieddel./érett fehér szalonna,citromlében áztatott hagyma és friss házi kenyér/Szerencsére az étkezésnél egyelőre csak annyiban kell vigyáznom, hogy éhen ne maradjak.

    VálaszTörlés
  2. Én nem szeretem a rizst. Azért megeszem. De a krumpli jobb.

    Vidám nőnapot.

    VálaszTörlés
  3. Jobbulást, remélem, mielőbb meggyógyulsz :).
    Ami a főzelékeket illeti, nekem is nagyon hiányoznak. Nem tudom, miből van ez a joghurtital, de én is előszeretettel iszom. Engem a savóra emlékeztet kissé az íze, amit a otthon imádtam :).

    VálaszTörlés
  4. Mira ez nagyon klassz kaja!A rizst kicsit hanyagolnám belőle,de a többi jöhet!:)A paradicsomnak milyen íze van?Itthon most vettem néhány darabot, de nem bírtuk megenni olyan semmilyen vegyszeres íze volt...
    Ablakmosó fiú...tulajdonképpen én nem bánnám ha nálam helyes koreai fiúk mosnák az ablakokat...néhány Lee Byung Hun kinézetű srác lógna az erkélyemen...na azt tudnám értékelni!;)
    Jobbulást Mira!Egy kis hazai pálinka nincs valahol a közeledbe?Egy kicsit kortyolgatni kéne belőle, szerintem van olyan hatásos mint a ginzeng!:)

    VálaszTörlés
  5. Jobbulást. A fiatalember szemmel láthatóan nem ablakmosó felszereléssel lóg a falon. Talán tévészerelő...

    VálaszTörlés
  6. @Gyula: régen kihullott már a kard az én kezemből e téren, kedves Gyula...! :) Egyébként most, hogy évek óta először nem kaptam virágot, rájöttem, hogy meg lehet élni mindenféle ünneplés nélkül is a nőnapot. (Nem feledkezve meg arról, milyen rohadt diszkriminációk érik még a ma is szerte a világban a nőket. Hálát adva a Sorsnak, hogy nőnek születtem, és még véletlenül sem férfinak.)
    A tavaszról: most valahogy késlekedik... és itt olyan szürke minden, otthon már gondolom csak-csak kibújt egy-két színes virág a föld alól. A vacsorád igen jól hangzik, most nagyon megkívántam. Itt olyan nincs, hogy szalonna. "Bacon" van, ami meg sem közelíti az otthonit. A citromlében áztatott hagyma fantasztikus ötlet, ki is próbálom. (bár itt nincs lila hagyma, se gyöngy...:((()

    VálaszTörlés
  7. @Kal-Cit: képzeld, rizst én sem nagyon ettem otthon, mert azt a száraz, pergős rizst én sem komálom. De ezt tényeg ki kéne próbálnod. Ecetes szójaszósszal meglocsolva tényleg oltári finom. Ha krumpli, akkor inkább hagymás tört burgonya vagy krumplipüré. :) Most hogy mondod, nagyon megkívántam. Lehet, hogy csinálok holnap... Köszi a jókívánságot. Nem volt szomorkás, és ez már elég.

    VálaszTörlés
  8. @Évi: lécci kérdezd már meg egy ismerősödtől, hogy miből van ez a joghurt! Nagyon odavagyok érte,ötösével iszom őket... Tudod, mi hiányzik? A kaukázusi kefír...szinte megveszek érte, hogy tudom, amíg itt vagyok, nem jutok hozzá! Ha valamiben nem jók a koreaiak, akkor az a tejtermékek területe...

    VálaszTörlés
  9. @Mariann: ha hiszed, ha nem, a paradicsom az év minden szakában ízletes, illatos és harsogóan vörös. Képzeld, van még vagy két deci, igazi kerítés-szaggató, de valószínűleg belehalnék, ha innom kéne belőle. :) Marad az ágynyugalom és a koreai mézes-citrom tea.

    VálaszTörlés
  10. Sajnos tejtermékekben és kenyérfélékben nem túl jók. A péksütik túl édesek, egyen-ízűek sajnos, ha hazajutok nyáron, a szüleim által sütött házikenyérnek is nagyon fogok örülni :))).
    Ami meg a pálinkát illeti, egyszer vittem a munkatársaimnek unikumot. Amit méregerősnek gondoltak :D. Na majd ha egyszer hazajutok, és lesz elég hely a táskámba, akkor megmutatom nekik, milyen a jómagyar pálinka :D!

    VálaszTörlés