2010. szeptember 17., péntek

A Vígszínház Szöulban

Korábban már fejtegettem, mekkora nagy esemény, ha külföldre szakadt magyarként a hazai kultúra bármely szegmensével találkozhatunk idegenben. Tényleg nagyon jó érzés magyar nyelvű irodalmat olvasni vagy hallani, színházat vagy filmet nézni, magyar zenét hallgatni. A Vígszínház érkezett Koreába az Othelloval, és mi a péntek esti előadásra kaptunk jegyet a követségről.

A Szöuli Nemzeti Színház a belvárosban van, mégis valahogy eldugva erdő és hegy közé, a Namsan torony tövében. Régi épület, belül mindenféle modern dologgal felszerelve. Korábban érkeztünk a kelleténél, és volt lehetőségünk egy finom olasz vacsorára az épületkomplexumhoz tartozó, hangulatos kis étteremben. /Hihetetlen, de nem hogy otthon, de Olaszországban sem ettem ilyen finom pizzát!/ A hallban óriási transzparensek hirdették a magyar színházat. Nem kis meglepetésünkre tüntetés folyt az aktuális kultúrpolitika és kulturális miniszter ellen. A koreai nemzeti színház művészei tüntettek a tradicionális koreai kultúra és színház mellett. Gondolom, a hagyományok már ezen a téren is háttérbe szorulnak, és valamiféle globalizáció és multikulturalizmus hódít teret a színpadokon is. Nem szükséges és rossz, de elkerülhetetlen folyamat. Sokszor tapasztalom Koreában ezt a diszharmóniát, ahogy a Régi és az Új, a Hagyományos és a Modern, a Keleti és a Nyugati próbál összhangba kerülni egymással, a társadalom minden területén.

Az előadás szüneteiben találkoztunk a magyar szak önkéntes diákjaival, akik segítettek az előkészületekben és a tolmácsolásban. Összefutottunk a tanítványokkal és koreai tanár kollégákkal is, akik csak azért jöttek, hogy magyar nyelven hallgathassanak egy színdarabot. /Biztos nem sikerült nekik, még nekünk sem, mert a rossz hangosítás miatt elenyészett a hatalmas teremben a színészek hangja. Az óriás kivetítőkön koreaiul és angolul lehetett olvasni a szöveget./

A végén persze megvolt a kötelező fotózkodás. Aki Koreába jön, az majd megtapasztalja, - majd hozzá is szokik – hogy a koreaiak lépten-nyomon fényképet csinálnak, szinte az életük minden történéséről. Az külön kuriózum számukra, ha nem ázsiai emberrel örökíthetik meg magukat. A tanárukkal fényképezkedni meg egyenesen megtiszteltetés. :-)

5 megjegyzés:

  1. óóó, sajnálom a hangosítást :( pedig kíváncsi lettem volna, milyen az előadás.
    a stábbal nem találkoztatok? ;)

    VálaszTörlés
  2. Nem...:( Sajnos ez nem olyan volt, mint a tavalyi Madách Kamarás, a Mácsaiékkal. Az kisebb színház volt, utána beszélgetéssel, közönségtalálkozóval. Az előadásról direkt nem írtam; sk. mondta diplomatikusan, hogy ez a fajta adaptáció bizonyára erősen megosztja az embereket. Nem, az Ervinnel sajna nem találkoztunk.. :))

    VálaszTörlés
  3. hmm...kár. pedig megkérdeztem volna, hogy nem beszélted-e meg eszenyi enikővel azt, hogy mikor tanít nekem színmű előkészítős órákat...:)

    VálaszTörlés
  4. Nem nadrágba? Hihetetlen! Szerintem sürübben tehetnéd!!!

    VálaszTörlés
  5. Híján vagyok nadrágnak itt Koreában. Híján vagyok minden alkalmi ruhának, sőt, minden ruhának. Szükség törvényt bont, ami van, azt kell felvenni. Ez van. Neked, azt hiszem, nem kell magyarázni, hogy esik ez a lelkemnek...:( Öltözködés terén mindenképpen igénytelenedem, ez a szomorú tény.

    VálaszTörlés