2012. május 27., vasárnap

Kalandok Yeosuban 2. – Éjszaka a jjimjilbangban

Amikor tavaly a Haeinsa-i kirándulásunk alkalmából jjimjilbangban – vagyis tradicionális koreai népszaunában – töltöttük az éjszakát, örvendeztem és büszke voltam magamra, de azt azért elhatároztam, hogy ez elegendő lesz egyszeri élménynek. /Akárcsak a ’hanok stay’, ahol hagyományos koreai házban aludtunk, fűtött padlón, vékony matracon, kemény tarkó/nyakpárnával. Nos, aki ismer engem, az tudja, hogy legendásan és kritikusan rossz alvó vagyok...
Mivel a legtöbb jjimjilbang éjszaka is működik, tehát ott lehet aludni, és igen költséghatékonyan (jegyár: 10 000 won = 2000 ft) meg lehet úszni a szállás kérdést. A koreai szaunák nem koeduláltak, tehát külön szekció van a nőknek és a férfiaknak, illetve egy nagy közös helység, társalkodó vagy háló, aminek éppen kinevezik. A recepciónál csinos kis egyenruhát kapunk, pamut pólót és bermudát, meg törülközőket és kulcsot, amit a csuklónkra tudunk erősíteni, mint az otthoni fürdőkben. Először a cipőnket kell beletenni a számunkkal jelzett fafiókba. Majd mezítláb indulás az öltözőkhöz, ahol a számozott szekrényekbe pakolhatjuk a ruhánkat. Alapból a nagy fürdőteremhez és hálóhoz jutunk, ahol már leplezetlenül mászkálnak a mezítelen koreai nők – már ha nő vagy. J Ha férfi, akkor – gondolom - , ugyanilyen férfi szakaszhoz. (Ahová sikerült a tavalyi malőr után megint besétálnom, mert ugyebár minden csak koreaiul van kiírva, és a hely kissé labirintisztikus... )
A fürdőterembe kizárólag meztelenül lehet bemenni. Na most vagy levetkőzzük mi is a berögzült és bigott európai szégyenlőségünket, vagy egy óráig ülünk alibiból a társalkodóban, és nézzük a nonstop koreai történelmi drámákat a falra szerelt nagyképernyős tévén, miközben lassan megértjük a történéseket, nulla koreai nyelvtudással. Én az utóbbit választottam, mivel nem voltak velem az európai barátnőim, akikkel legalább együtt szégyenkezhettem volna... Utólag kiderül, elég buta dolog, mert senki nem kíváncsi rád (rám!), senki nem ítél el, hogy hogy nézel ki, milyen hájas a hasad, nagy a feneked vagy csíkos a combod... A közös, ám szigorúan nemenként elkülönített fürdőzésnek nyilván komoly hagyománya van Ázsiában, és pusztán a testi-lelki felfrissülésért jár ide mindenki, na meg társadalmi, társasági és családi, egyszóval közösségi életért. Nem pedig azért, hogy ítélkezzenek a külföldi nők legendás túlsúlyán. (Noha a külföldi nők védelmében szeretném elmondani, hogy ők ugyebár nem olyan szerencsések, hogy egy olyan egészséges országban éljenek, olyan életkímélő és preventív étkezési szokásokkal, melyekben nem szerepel cukrozás, sózás, szénsavas innivalók, túlzott zsiradék és kenyérfélék fogyasztása. Szerepel azonban sok rizs, zöldség, sok víz, kollektív mozgáskultúra és sportolás, és rengeteg tenger gyümölcse. No meg a genetika... )  
Szóval ha veszel egy nagy levegőt, és vele együtt egy kis bátorságot is beszippantasz, akkor ádám kosztümbe öltözöl vetkőzöl, és pazar fürdőzős órákban lesz részed. Hosszú órákig áztathatod magadat a különféle hőmérsékletű medencékben, és aszalódhatsz a mindenféle – 40, 50 vagy 70 fokos szaunában, szárazban vagy gőzösben, sóval borított falakkal körülvéve vagy forró apró kavicsokon mászkálva. Aztán a jól érdemelt pihenésedet töltheted a jeges falú kamrában, majd a hűtött, sötét alvószobában. FELTÉTLEN kipróbálásra ajánlom a sikhye-t, ami jeges, édeskés, rizsből készült üdítőital, valamint - a régi szokás szerint - a szauna gőzében barnára főtt tojást. Ezek a koreai szaunák hagyományos inni – és ennivalói.
ÁM és DE: nem egyszerű komfortos zugot találni a nagy közös hálóteremben vagy a kisebb sötét szobában amúgy sem. Viszont a világkiállítás miatt millió ember özönlött a yeosui jjimjilbangba, valószínűleg hozzánk hasonlóan a spórolás miatt. Éjfélre akkora hely sem volt, ahol ketten egymás mellett aludhattunk volna a barátnőmmel. A matracok és a plédek végképp elfogytak, párnánk sem volt. Döbbenettel konstatáltuk, hogy életünk legkényelmetlenebb éjszakáját fogjuk eltölteni a szaunában. Így is lett. Ennek ellenére kellő előszervezéssel, alvó kellékek és kedvező helyek lefoglalásával mindenképpen javaslom a jjimjilbang kipróbálását – lehetőleg hétköznap -, mert mindenképpen maradandó élmény jelent, és nagyszerű fizikai, lelki és ezáltal mentális felfrissülést is.

2 megjegyzés:

  1. Szia. Nagyon örülök, hogy ismét kint vagy Koreában. :) Természetesen, örülök a blogodnak is.(köszi.) További jó szórakozást és érezd jól magad! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Moncs! :) Én is örülök, és szerencsés vagyok, hogy itt lehetek újra. Ha nem is maradok sokáig, igyekszem tenni róla, hogy minden évben eljussak ide, ha mást nem, turistaként. Rájöttem és úgy tapasztaltam, hogy nagyon hiányzik ez az ország, amikor huzamosabb ideig nem látom. Amíg csak megtehetem, ingázni fogok Európa és Ázsia között. Bár ami azt illeti, munkát találni lenne a legjobb, és tartósan itt maradni. Ennek egyelőre azonban kevés esélye van. :(

    VálaszTörlés