2012. május 16., szerda

Itaewon. 'Global village', vagy amit akartok...

Az egy négyzetméterre eső külföldiek száma a fővárosban mindenképpen Itaewonban a legnagyobb. Ez egy úgynevezett ’global village’, vagyis ’világfalu’, aminek tulajdonképpen semmilyen jelentése nincs. (Mert van ugye a ’folk village’, mint a Namsan lábánál a Namsangol, vagy Szöul tetején a Bukchon Hanok Village. Ezek folklorisztikai jelentőséggel bírnak, amolyan skanzen szerű épületegyüttesek, mint a mi Szentendrénk vagy Hollókövünk. Népies, eredeti tájjellegű házak vannak itt, esetleg folklórhoz kötődő múzeumok, templomok, miegymás. Ezzel szemben az Itaewon nem más, mint egy főutcányi piac, ahol a hagyományos ajándéktárgyaktól kezdve a ruhákig, kiegészítőkig, táskákig és cipőkig minden megtalálható. Globális jelleget attól kap a környék, hogy némely nemzet lekicsinyített negyede itt található. Van arab blokk, orosz és afrikai. Itt van az egyetlen mecset, és az összes nép képviselteti magát az országa konyhájával. Igen, azt el kell ismerni, hogy aki igazi, autentikus(abb) thai, indiai, ukrán, török, mexikói, cseh, ír, afgán, osztrák, egyiptomi, amerikai, angol, és még sokféle nemzet ízeire vágyik, annak ide kell jönnie.
Itaewon hamisítatlan ’báját’- ha lehet így mondani – az aktívan működő, igen közeli amerikai támaszpont adja. Emiatt vannak teli az utcán a standok (ál)Ray-Ban szemüvegekkel, terepmintás cuccokkal. A legenda szerint nagyméretű- vagyis nem a koreai XXXS-S szabványú! – ruhákat is lehet itt kapni. Nem igaz, nem találkoztam velük. Nőiben legalábbis nem. Ami a környék egyértelmű előnyét jelenti, hogy itt van a legnagyobb „erkölcsi és személyes szabadság”. Vagyis teljesen természetesen mozognak itt a prostituáltak és transzvesztiták, a peep-show-k és a night clubok pedig egymást érik, leplezetlenül. Szöulban élő ismerősöm említette, hogy alvilági központként is funkcionál, és a „maffia” egyes szegmensei is megtalálhatóak itt, de én ebben sem hiszek. Inkább ’buli' az egész hangulat, semmint bűnözői.
Az Itaewon tehát – ha lehet így mondani – csöppet dekadens környék, így idejárnak a lazulósabb és nonkonformabb koreai fiatalok is. Azok, akik könnyedén vegyülnek külföldiekkel, akik merészebben fogyasztanak alkoholt vagy dohányoznak nyílt színen, vagy akik a koreaiakhoz mérten is szabadabb stílusú divatot követnek. Szöul nem semmi, már ha a péntek-szombat éjszakai zajszintet mérnénk, amikor megindul a nép, hogy kitombolja a hétköznapok kemény robotját. Itaewonban azonban egymás szavát sem lehet hallani a hétvégi éjszakában, és bizony a kakofón zaj némileg meghaladja az elviselhető mértéket, - az európai fülnek és tűréshatárnak mindenképp. Ja, és a legfontosabbat majdnem elfelejtettem! NEM LÉTEZIK SZÖULBAN SZOLÁRIUM. Csakis és kizárólag az Itaewonban. A koreaiak által nem preferált (elítélendő) barna bőrnek sehol nem tud az ember hódolni, csak itt, egy apró kis kozmetikai szalonban. Vagy 20 éves, rendkívül kis teljesítményű, kőkorszaki állószolárium van hátul a sarokban, mely silány intenzitással és csekély eredménnyel működik, ellenben igen borsos áron. Hát, Szöul sem tökéletes... J

5 megjegyzés:

  1. Ami a szoláriumot illeti, én is hallottam, hogy itt a fehér bőr a szépség jele, hogy magasabb társadalmi osztályba tartozik az ember. Túrázás során az idősebb nénik gyakran viselnek széles karimájú kalapokat, és hosszú ujjú felsőket... Nagy melegben is... Meg van ez a tipikus "ajuma hat", ami szerintem kissé vicces. Először azt hittem a bőrráktól félnek. Szeretem Itaewont. Tetszik a hangulata. Bár nekem főleg a cipőkkel gyűlik meg a bajom, a 40es lábammal... (magas vagyok viszonylag, így nem aránytalan), itt is nehezen találtam megfelelőt. Bár azt én is hallottam, Szöulnak a legkevésbé biztonságos negyede, de amikor ott jártam, csak a buli- fílinget tapasztaltam... :)

    VálaszTörlés
  2. No, hát végre valami nehézség a férfiaknak is. :) Már ami az öltözködést illeti... mert én bizony egy darab normális ruhát még nem találtam magamnak, az M-L-es európai méretemmel. :) Örülök, hogy tetszik Itaewon. Bár én már néha 'rugalmatlanul korosnak' érzem magamat hozzá, de még mindig szívesen járok ide. Az tény, hogy a Myeong-Dong és az Insadong inkább a szívem csücskei. Utóbbi főként. Tudod, Vándormadár, én úgy vagyok ezzel az egész Korea-dologgal, hogy ha meg tudnék élni itt, bármilyen módon, akkor szívesen maradnék. Nagyon megszoktam már. Nagyon megszerettem. Soha nem gondoltam volna. És a hiányosságait, azt a keveset is, bőven tudnám mivel kompenzálni... Szép napokat Neked Koreában! :)

    VálaszTörlés
  3. De szívesen sétálgatnék itt minden zaj ellenére!:)

    VálaszTörlés
  4. Bizony, én is. :) Mondom, nekem még nem voltak kellemetlen tapasztalataim a biztonsággal kapcsolatban. Soha nem kötöttek belém, nem voltak velem ellenségesek, nem szóltak be. (Kínában tapasztaltam csak ilyet...) De legközelebb újra elmegyek a Myeong-Dongba, hidd el, az neked is jobban fog tetszeni, vagy jobban tetszene! :)

    VálaszTörlés
  5. Elnézsét, elfelejtettem: Évi vagyok, csak egyik barátnőm tanácsára csináltam magamnak egy "álnevet" :). Asszem, túl álmos voltam, mikor a fejezetet olvastam. :). Amúgy a Hamilton áruházat is nagyon szeretem. Olcsón lehet ott ezüstöt kapni, és mindig ott szoktam venni :).

    VálaszTörlés