2011. február 16., szerda

Különböző kultúrák kollekciója

A Koreai Nemzeti Múzeum a világ hatodik legnagyobb múzeuma. A belépés ingyenes, és a PDA-s, MP3-as idegenvezetés mellett még olyan különlegességekkel is rendelkezik, mint például a napelemmel működő belső világítás, mely az épület jelentős részén természetes erőforrásokat használ a lámpákhoz. A felbecsülhetetlen kincseket óvandó a falakat olyan megerősítéssel építették, hogy a Richter skála szerinti 6.0-s földrengést is kibírják. No és persze tűzálló anyagokból készült a múzeum nagy része.

Nem kell ahhoz kultursznobizmus, hogy az ember hosszabb időt töltsön a helyen. Egy szlovák tanárnő ismerősömmel öt és fél órán keresztül róttuk a termeket, őszinte és nem fogyatkozó érdeklődéssel, - és korántsem értünk a néznivalók végére. Az épület három emeletes, és szimbolikusan bal és jobb félre van osztva. A bal oldal a múltat, a jobb oldal a jövőt jelképezi. A koreaiakat jó értelemben vett nacionalizmus jellemzi. Óriási – és elismerő –érdeklődéssel adóznak népük kultúrája, történelme és hagyományai iránt. Nagyon sok családot láttunk, akik kollektívan fedezték fel a kincseket, iskolai osztályokat, akik az egész napot itt töltötték, és a legkisebbek úgy használták a modern számítástechnikából fejlesztett idegenvezető kütyüket, ahogyan én sosem fogom.

A több mint 200 000 darab műtárgy elenyésző részét sikerült csak megcsodálni, habár amiért idejöttünk, azt megtaláltuk, és infantilis lelkesedéssel próbáltunk fotót készíteni róla :) – ami ugye lehetetlen, a félhomály és a golyóálló üvegkalitka miatt. A Silla dinasztia és királyság Arany Koronájáról van szó, ugyebár, amit imádott koreai történelmi drámáimban lehet látni, - jelenleg éppen a legnépszerűbb – Magyarországon a Silla királyság ékköve című - sorozatban is, Seondeok királynő fején. (Nos, rajta azért - valljuk be - impozánsabb és előkelőbb az 5. századból származó színarany, meseszép fejék.)

               


Szót érdemel még a monumentális Tíz Történet pagoda, amely a múzeum belső terében kapott helyet, és három emeletnyit nyújtózkodik a napkollektorok felé. A Töprengő Bódhiszattva (Pensive Bodhisattva) nagyon híres még, amely Rodin Gondolkodójára hajaz, és Siddhartha-t ábrázolja, amint az élet négy nagy fázisán mélázik: születésen, felnövésen/öregedésen, betegségen és halálon. Kicsit tényleg megrendítő volt üldögélni a sötét szobában, és figyelni a megvilágított és méltóságot sugárzó alkotást – a szobor külön termet kapott, ahol meditálni lehetett, megállni kicsit a nagyon rohanásban, és elidőzni az időtlen gondolatok, kérdések és válaszok között.

                 



6 megjegyzés:

  1. Valóban kár, hogy a koronás fényképek homályosak, viszont igen csak jól mutatsz koronával.Egy hanbok öltözet és kezdhetsz uralkodni.A Silla sorozat nekem is a szívem csücske!

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, Gyula, hogy a koreai bakancslistámon rajta van, hogy egyszer, legalább egyszer hanbokban lehessek! Annyira gyönyörű, elegáns és színpompás öltözék! A sorozatokról csak annyit, hogy tegnap kaptam vissza a szlovák tanárnőtől a külső meghajtómat, és telerakta koreai történelmi sorozatokkal és filmekkel. Igazi tobzódás van most, nagyon repes a szívem! :D

    VálaszTörlés
  3. Tegnap megnéztem egy videót arról, hogyan kell a hanbokot felölteni. Pendelyből indult a koreai menyecske és úgy mutatta be mozzanatonként a két részből álló ruhadarabba öltözést. Rém egyszerű ez az viselet,de roppant mutatós.Nem állom meg megjegyezni, hogy rafinált a szoknya kialakítása, mert mint akadály igen egyszerűen leküzdhető./ez fiús megjegyzés, bocs!/

    VálaszTörlés
  4. Nos, én addig nem nyugszom, amíg nem lesz rajtam egy hanbok. :) Nem merek csak úgy nekiállni, és hát valljuk be, hogy a koreai nők piciny és nádszálvékony, gyönyörűségesen kecses termetéhez képest az én méretemben bizony nem találni ilyen ruhát, sehol. De nem megyek el addig innen, amíg nem lesz egy képem erről! :)

    VálaszTörlés
  5. Az idegenvezetés az kötelező a múzeumban vagy magunk is csalingálhatunk olyan tempóban amit mi választunk és azt megnézve amit mi akarunk?

    VálaszTörlés
  6. Persze, hogy nem kötelező, csak van - mindenhol. Audio guide, főleg. De legtöbb helyen MP4-es formátumban is, ahol kis kijelzőn látszanak a műtárgyak és a magyarázat. Amúgy mindenki oda megy, ahová akar. :)

    VálaszTörlés