2011. február 8., kedd

Temple stay - elméletben.

A Temple stay – szabadon fordítva: templomi tartózkodás – nagyon népszerű program Koreában, és nem csak a külföldiek körében. A szervezők lehetővé teszik, hogy rövidebb-hosszabb időre betekintést nyerjünk a szerzetesek midennapi életébe és a zen buddhizmus szellemiségébe. A Temple life egy kicsi Temple stay, mindössze két órás gyakorlati gyorstalpaló tanfolyam az „ismerd meg a kolostorok napi legfőbb rítusait” témakörben. Tartalmazza az olyan alaptevékenységeket, mint a dado teaceremónia és a zen meditáció.

A hosszabb templomi tartózkodás egy teljes napot jelent, egy éjszakával együtt, és szoros napirendhez kötött. Kora délutáni érkezés után kiosztják a szerzetesi egyenruhákat. A nyitó szertartás és orientáció után egy órás templomi séta, illetve bemutató következik. Pihenést követően a vacsorát – amit az ember maga készít el a szerzetesekkel együtt – este 6-kor szervírozzák. 7-kor az esti buddhista ima és elmélyülés jön. Fél 9-kor mindenki elkészíti az egyszerű ágyát – koedukált szobák nincsenek, hanem csak egy légterű, nagy hálótermek, külön a férfiaknak és a nőknek. Este 9-kor (!!!) villanyoltás, és hajnali fél 4-kor (!!!) ébredés a kakasokkal.

Reggel 4-kor ülő és sétáló zen meditáció és pihenés. (Nem lepődnék meg, ha sokan bealudnának, persze a turistákra gondolok...) 6-kor reggeli, 7 órától pedig közösségi munka kezdődik – ez főként kollektív takarításból, pakolásból áll. 8-kor egy újabb séta, amivel a kolostort jobban megismerve közelebb jutunk az egész koreai kultúrához is. 11-kor van a záró ceremónia, 12-kor ebéd és 13 órakor eltávozás van. Templomonként és igény szerint egyéb speciális program is kerülhet a napi teendőkbe, úgy mint lótusz lámpás készítése, vagy buddhista imafüzér fűzése.

Ennyi tehát, elméletben. A mini változatot ezen a héten próbálom ki, az egy napos variánsra még trenírozom magamat.

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik. Szívesen kipróbálnám. (még mindig ajánlott film az Ízek, imák, szerelmek vagy mi magyarul...)

    VálaszTörlés
  2. Biztos vagyok benne, hogy lesz lehetőséged kipróbálni, még "buddhistább" országban, mint Korea. Talán úgy még autentikusabb lesz. Eat, pray and love - még mindig csak félig láttam, de az is sokat változtatott a gondolataimon, és befolyásolt a további döntéseimben. Az ilyen "(ön)megváltó" jellegű filmeket mindenkinek ajánlom, akik bár akarnak, de nem tudnak kimozdulni a helyzetükből, meg az önnönmaguk szabta korlátokból.

    VálaszTörlés