2010. október 26., kedd

Jó érzés

       Azt, hogy a lyukas zászló mit jelent, nem fogom tudni elmondani soha Nekik. Talán egyedül vagyunk, mi, magyarok, széles e világban, akik számára szívfacsaró többlettartalommal bír a lyuk a magyar trikolor közepén.

 Emlékszem, tavaly serényen készültünk a lányommal a tanszéken a nemzeti ünnep méltó megemlékezésére, a koreai diákokkal együtt. Kerestük a megfelelő cikkeket, a fontosnak ítélt képeket, a szép és könnyen érthető verseket. Kutattuk a nem kétértelmű értelmezéseket, - nem is volt olyan könnyű. (Mint ahogyan idén sem volt egyszerű olyan kisfilmet találni a youtube-on, ami nem fröcskölte magából a gyűlölködést vagy a szélsőjobboldali szélsőséges nacionalizmust.) Nagyfilmnek a Szabadság, szerelem ment, nem találtunk jobbat. Volt egy zászlónk. Amikor a plakátot készítettük, megkértük a koreai diáklányokat, hogy vágjanak a közepébe egy lyukat, csak úgy, nagy hirtelen, nem kell, hogy szabályos legyen. Általános szörnyülködés fogadta a javaslatunkat. A harmadévesekkel kellett elmagyaráztatni, hogy hogyan is került az a lyuk oda, és valójában miért nem kell hogy tökéletes legyen. Lassan megértették, végül nagy óvatosan, geometriai pontossággal vágtak egy kört a zászló közepébe, mintha csak körzővel lett volna kimérve. :)


       Idén kicsit késik az ünneplés a félidős (midterm) vizsgák miatt. A mai órán csak arra volt idő, hogy egy kisfilmet levetítsek a végén, angol felirattal, zenével. Tisztelettel végignézték, és nekem ennyi elég is volt. Azt hiszem, ennél többet nem tudok hozzátenni 56’-hoz. Én így (is) ünnepeltem; a jó érzéssel a szívemben, ami akkor töltött el, amikor elnéztem, ahogy a diákjaim nézik a lyukas zászlót.


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése