2012. június 27., szerda

Mi is az a "han"...?


Mi is az a ’han’? Mert ha Korea, akkor ’han’. Ahogy az évek, évtizedek során cserélődtek a trendek Ázsiában, úgy vált egyre ismertebbé az úgynevezett „han stílus” , elsősorban az Uralon túl, majd a nagyvilágban is. A 80’-as évek hulláma a Hong Kong noire volt, a 90’-es években Japán volt a divat. A 2000-es években vált Korea meredeken felfele ívelő folyamatban ’menővé’, ismertté, keresetté. Elsősorban persze a kultúra, zene és dráma volt a közvetítő közeg, ám a ’han’ jelenség legfontosabb hat kulturális szimbóluma együtt vált felkapottá és népszerűvé a mindent elsöprő Korea hullámban.
Lássuk hát, mik ezek a védjegyek, melyek a leginkább jellemzik – és fémjelzik! – Koreát, és ezzel együtt meghatározzák a magát a „Han stílust”.
1.       HANgeul – a Nagy Sejong király által feltalált, csodálatos  koreai ABC, melyet jelöltek az UNESCO – a Világ Fontos Kulturális Örökségének a címére. Sok ázsiai népnek nincs saját ABC-je, és volt szó arról is, hogy a koreai hangul esetleg elterjedhet más országban is. Az mindenesetre bizonyított, hogy egyre többen tanulnak koreaiul, főleg a nyelv egyszerűsége, praktikussága és szépséges logikája miatt.
2.       HANsik – a pompás koreai ételek gyűjtőneve. Annak idején a Daejanggeum (Jewel in the Palace - A palota ékköve) sorozat tette igen népszerűvé a koreai kulináriát. Aki evett már bibimpabot, galbit, szjamgetangot vagy kimcsit, az örökre vágyakozni fog a koreai konyha után. Ezek az ételek nem csak esztétikailag nyújtanak pozitív élményt, hanem rendkívül ízletesek és meglepően egészségesek.
3.       HANbok – a koreai nők meseszép népviselete. Minden nép tradicionális ruházata különleges, a hanbok azonban töretlen népszerűségnek és ismertségnek örvend, elsősorban a keresett koreai történelmi drámák miatt. A hanbok végtelen eleganciát kölcsönöz annak, aki viseli, ugyanakkor titokzatosan sokat takar, alig mutat valamit a női testből. Páratlanul szép díszek, motívumok, minták, színek és anyagok jellemzik.
4.      HANok – a hagyományos koreai ház, vagy inkább otthon. Hihetetlenül frappánsan van megépítve, és a koreaiak zsenialitását és praktikusságát dicséri a kialakítása. Hegy, víz és erdő közelében van, hogy kihasználja a természet adta lehetőségeket. A nagyszerű találmány, az ’ondol’ végett fűtött padlójú a hanok, és a tradicionális kézművesség gyönyörű munkája is látszik a belső kialakításán, a falakon és az elhúzható ajtókon, ablakokon.
5.      HANji – ez a hagyományos, többszörösen merített, nemes papírból készített, préselt virágszirmokkal, termésekkel és növényekkel díszített  jó minőségű anyag a koreaiak egyik fő népművészeti terméke. Ezzel borították a hanokok falait, de előtte szójabab olajjal kenték meg, hogy ne ázzon át. A hanji papírból számtalan szép tárgyat készítenek a kézművesek, melyek fontos export cikkei az országnak.
6.    HANguk Eumak – ez a szóösszetétel az igazi, ősi hagyományos koreai zenét jelenti. Elsősorban lassú ritmusú, balladisztikus, érzelmes szövegekkel teli zene ez, mely mindig szomorú történetet beszél el. Ide tartozik elsősorban a pansori, de a koreaiak megindítóan szép himnuszát, az arirangot is ebbe a kategóriába sorolhatjuk.
Amikor tehát azt mondom, hogy „han”, akkor ebben minden benne van, amit el akarok mondani Koreáról. A han stílus nem csak mesterien ötvözi a hagyományos kultúra és gyakorlati élet elemeit, hanem azokat fantasztikus harmóniában integrálja bele a modern, meredeken felfelé ívelő és fejlődő, nagyszerű ország életvitelébe. Generációról generációra, családról családra hagyományozott ÖRÖKSÉG tehát a "han", amit tanulni, becsülni, követni és terjeszteni kell, mint az ország kivételes és egyedi (valamint tőkererős!) kulturális mozgalmát, identitását és imidzsét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése